Oppklaringsrunde om arbeidskonflikt i USA

Publisert: 24. juni 2008 kl 15.17
Oppdatert: 1. juli 2008 kl 11.49

Torsdag denne uken møtes forbundsleder Arne Bakke i Fellesforbundet og KA-konsernsjef Olav Volldal for å oppklare hverandres ståsted i konflikten som har vart siden begynnelsen av april i år.

200 arbeidere ved den KA-eide Van Wert-fabrikken har vært rammet av lockout siden 3. april fordi de ansatte nektet å godta en lønnsreduksjon på 40 prosent ved nytegnede oppdrag.

Samtidig blir midlertidig arbeidskraft loset ut og inn av fabrikken ved hjelp av vakter.

- Ikke væpnet

KA-ledelsen avviser at vaktene er utstyrt med skarpe våpen:

- Meldingene i flere norske medier om at vaktene er bevæpnet med skytevåpen medfører ikke riktighet, sier kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Automotive til NTB.

- For øvrig har vi forståelse for kritikken fra Fellesforbundet, som omtaler bruken av midlertidig arbeidskraft som streikebryteri. Vi har respekt for Fellesforbundet. Vi skulle gjerne hatt Fellesforbundet som motpart i denne konflikten, for da er jeg sikker på at vi hadde kommet til enighet, sier Lie.

Saken fortsetter under annonsen

Fastslått

Internasjonal sekretær Atle Høie i Fellesforbundet sier at konflikten i USA er helt fastlåst.

- Det er mulig disse virkemidlene er på rett side av amerikanske lover. Men spørsmålet er om fremgangsmåten er etisk og moralsk holdbar for en norskeid bedrift. Dette ser vi fram til å drøfte med ledelsen i KA når vi møtes torsdag, sier Høie til NTB.