Opera tror på riktigere prising

Publisert: 2. mars 2004 kl 12.03
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Bedre tilgang på kapital er en ikke uvesentlig årsak, sier Thommessen, som tilføyer at det er blitt mange Opera-aksjer i omløp etter hvert, og at han tror en børsnotering vil gi en riktigere prising av aksjen.

Et annet viktig argument for Thommessen er at det er nyttig for selskapet med en udiskutabel markedsverdi som beskyttelse mot oppkjøp. Thommessen understreker at selskapet ikke er mot et hvert oppkjøp, men det skal i hvert fall skje til riktig pris. Han understreker at han ikke betrakter aksjemarket som et perfekt marked som verdsetter et selskap hundre prosent riktig, men det er det minst uperfekte markedet vi har, og det er langt bedre enn et gråmarked der aksjeprisene blir tilfeldige.

- Det gjelder ikke minst teknologiaksjer, som vi vet har vært altfor dyre, sier styrelederen i ett av Norges få selskaper som har suksess i et internasjonalt sluttbrukermarked. Opera utvikler web-søkere både for vanlige PC-er og bedrifters behov for søking i egne og nettverks databaser. Selskapet har vokst kraftig, men bunnlinjen har stort sett vært rød. I 2003 opplevde Opera et positivt driftsresultat.

Thommessen er enig i at det formelt sett er lettere å kjøpe opp et børsnotert enn et unotert selskap, men han ser fordeler i at oppkjøp av et notert selskap vil være markedskontrollert. Det er lettere å ha styring på oppkjøpene.

Ventureselskaper eier 23 prosent av aksjekapitalen til Opera. Tecnoinvest har 15 prosent, mens Four Seasons har åtte. Thommessen legger ikke skjul på at de har vært opptatt av å få selskapet børsnotert. Han sier det ligger i sakens natur at venturekapital vil selge seg ned etter hvert, og at alle styrer må føle seg forpliktet til å bidra til at slik kapital får en «exit» etter fem - syv år. Venturefondene i Opera kom inn i 1999.

- Det har ikke vært avgjørende for beslutningen om å gå på børs, hevder Thommessen.

Aksjemarkedets påståtte kortsiktighet skremmer ikke Thommessen.

Saken fortsetter under annonsen

- Man må ha et nyansert syn på dette. Det er viktig med kortsiktige investorer for å få en riktig marginalfinansiering. Hydro og Statoil er blant mest popuære aksjene å handle i, men ingen mistenker dem for å være kortsiktige, sier Thommessen.

Han mener at kortsiktigheten først blir et problem hvis det dominerer et selskaps eierstruktur. I Opera dominerer gründerkapitalen, og Thommessen regner med at den vil veie tungt også etter en børsnotering.

Styrelederen sier at timingen er viktig for børsintroduksjonen.

- Vi hadde ikke latt oss børsnotere hvis markedet hadde vært som for et halvt år siden. Fremdeles kan alt skje. Det som nå er viktig for Opera, er å lykkes med «IPO-en» i forkant av børsnoteringen. Det er en avgjørende forutsetning for å gå på børs, sier han.

«IPO-en» er i dette tilfellet en kombinasjon av en emisjon og et nedsalg av ventureselskapene, hver på rundt 100 millioner.