Ønsker flere nordmenn

Publisert: 25. juni 2002 kl 12.55
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Nærmere 15 norskeide bedrifter har etablert seg i Årjäng kommune i løpet av de siste årene. Flere bedrifter kikker i disse dager på ledige industrilokaler.

- Alle er velkomne, sier Lars Hugosson som er næringslivssjef i Årjäng kommune. Grensekommunen som ligger ti mil fra Oslo jobber aktivt med å friste flere bedrifter over riksgrensen. Hugosson ramser opp gode grunner i fleng for norske bedrifter til å etablere seg «et steinkast inn i EU».

- Kostnadsnivået her ligger cirka 20 prosent under det norske. Avstaden til Oslo-markedet er kort. Å drive i Sverige betyr også at det er lettere å komme inn på det svenske markedet, som er dobbelt så stort som det norske, i tillegg er man inne i EU, sier Hugosson.

Nyetableringene er en av årsakene til at arbeidsledigheten i kommunen er 1,6 prosent, en av de laveste i hele Sverige for tiden.

Støtteordningene er også svært generøse.

- Årjäng er definert som gläsbygd, noe som betyr støtte til nyetablering. Investeringer på inntil to millioner kroner, kan støttes med inntil 40 prosent. Nyetableringer i størrelsesområdet 2 - 25 millioner kroner støttes med 20 prosent. I tillegg utbetales det 120.000 kroner i støtte til lønn over en femårs periode for hver ny arbeidsplass, forteller Hugosson. Han hjelper mer enn gjerne til å ordne alle formaliteter.

- Kommunene er svært positiv til nyetablering. Vi har innført det vi på nysvensk kaller et one door stop prinsipp. Det betyr at vi nærmest leier nye bedrifter rundt i systemet og hjelper med alt fra opprettelse av selskap, finansiering, støtte og leting etter personell, avslutter Hugosson.

Saken fortsetter under annonsen