Omfattende lånesvindel rulles opp i USA

Publisert: 20. juni 2008 kl 10.07
Oppdatert: 1. juli 2008 kl 11.57

Det amerikanske justisdepartementet mener svindelen har bidratt til finans- og boligkrisen som har rammet USA den siste tiden.

406 personer er blitt arrestert i saken siden mars, og bare onsdag ble 60 personer arrestert, blant annet i Chicago, Miami, Houston og et titall andre steder der det føderale politiet FBI gikk til aksjon.

Trussel

- Lånesvindel og annet tilsvarende bedrageri utgjør en betydelig trussel mot vår økonomi, mot stabiliteten på landets boligmarked og mot millioner av amerikaneres sinnsro, sa visejustisminister Mark Filip i en uttalelse torsdag.

Justisdepartementet og FBI skulle etter planen offentliggjøre flere detaljer om sakene senere på dagen.

Blant de siktede er to tidligere ledere av såkalte hedgefond i den store investeringsbanken Bear Stearns. De to skal ha lokket investorer til å sette penger i fondene, men ha skjult at fondene hadde store finansielle problemer. De to er de første finanslederne som er blitt siktet i saken.

Eiendomsmeglere

Saken fortsetter under annonsen

Også en rekke eiendomsmeglere er arrestert i løpet av den tre og en halv måneder lange etterforskningen.

Bedrageriene har omfattet svindel med lån, falske konkurser og falskneri i forbindelse med tvangssalg av eiendommer.

Lånebedrageriene kan ha kostet amerikanske boligeiere og andre låntakere opptil én milliard dollar, eller over fem milliarder kroner.

53.000 mistenkelige tilfeller

Over hele USA har meldinger om lånebedrageri nærmest eksplodert det siste året samtidig som markedet for dårlig sikrete boliglån har brutt sammen.

Banker rapporterte i fjor nesten 53.000 tilfeller av mistanke om bedrageri og svindel knyttet til lån, en kraftig økning fra 37.000 tilfeller i 2006 og omtrent ti ganger så mange som det som ble meldt i 2001 og 2002, ifølge det amerikanske finansdepartementets avdeling for økonomisk kriminalitet.

De vanligste formene for bedrageri har vært feilinformasjon om inntekt eller formue, bruk av falske dokumenter, oppblåste takster og feilinformasjon om kjøpers hensikt med kjøp av boligen.

Saken fortsetter under annonsen

1.300 saker

De siste månedene har FBI etterforsket rundt 1.300 saker med mistanke om lånebedrageri. 19 av sakene har omfattet bankers utlånspraksis i forbindelse med huskjøp uten sikkerhet.

Det amerikanske justisdepartementet vil be Kongressen om økt tilskudd for å bekjempe lånesvindel som ledd i en større offensiv mot hvitsnippforbrytelser og voldskriminalitet.

(©NTB)