Oljeselskapene kutter letingen

Publisert: 18. august 2009 kl 09.14
Oppdatert: 19. august 2009 kl 08.36
Meglerhuset SEB Enskilda har kommet med sin ellevte årlige undersøkelse av oljeselskapenes lete- og produksjonsplaner. Ledere i 25 internasjonale selskaper er intervjuet. Resultatet er nedslående, skriver Dagens Næringsliv.

Verdens største oljeselskaper regner med å kutte investeringene med ti prosent inneværende år. Det er første gang at dette skjer på ti år. Tidligere har undersøkelsen vist oppgang på gjennomsnittlig 14 prosent årlig.

Analytiker Tergje Fatnes regner med et kutt på fem prosent i 2010. Først i 2011 tror han at produksjonskostnadene vil øke igjen.

Lavere oljepriser

Det er også første gang SEB Enskilda registrerer at selskapene forventer lavere priser. For ett år siden budsjetterte de med et gjennomsnitt på 68 dollar fatet. I dag er prisen nedjustert til 57 dollar.

Samtidig faller produksjonen av olje og gass uten at selskapene greier å erstatte dette med nye funn. Å gjøre nye funn for å erstatte gamle reserver er dyrt. Med de dystre utsiktene settes mange prosjekter på vent - eller forkastes.

- Hvis disse selskapene skal ha en framtid må de investere, sier Fatnes til DN.

Saken fortsetter under annonsen

- Oljeprisen frem mot jul vil være ekstremt viktig når oljeselskapene skal fastsette budsjettene for neste år. Hvis oljeprisen stabilisere seg rundt 70 dollar fatet, tror vi de første oljeselskapene vil begynne å oppjustere sine investeringsbudsjetter frem mot 2010, fortsetter han.