Fra DNOs operasjoner i Yemen. Foto: DNO

Oljeinvestor truet av kollaps

Publisert: 11. februar 2009 kl 09.50
Oppdatert: 12. februar 2009 kl 11.58

Larsen er en sentral skikkelse i den norske olje- og rigg bransjen. Men nå er flere av selskapene han kontrollerer i trøbbel. I verste fall kan obligasjonsgjeld å ni milliarder kroner bli misligholdt, i tre av selskapene, skriver Dagens Næringsliv. Lånene i disse tre selskapene handles på konkursnivå, rundt 20-25 prosent av pålydende verdi.

For tre år siden var den bokførte egenkapitalen i toppselskapene i Larsens selskapssystem på over en milliard kroner. Nå er den cirka 250 millioner, skriver DN.

I et av selskapene, Petromena, har obligasjonseierne fått nok og gjør opprør. Petromena har en gjeld på 5,5 milliarder kroner. Selskapet sliter med finansiering av tre rigger som skal leveres i år og neste år. Alle riggene har kontrakter med oljeselskaper når de er ferdige, men det trengs ytterligere to milliarder kroner for å gjøre dem ferdig.

Den britiske banken Loyds har sagt seg villig til å øke lånerammen slik at rigg nummer en kan ferdigstilles. Men banken har satt en forutsetning og det er at Loyds da ikke vil fullfinansiere de to andre riggene. Dermed mangler Petromena over fire milliarder kroner.


Saken fortsetter under annonsen