Oljefondets avkastning er i realiteten mindre enn de fire prosentene som brukes over statsbudsjettet. Her fra trading-rommet i Norges Bank hvor fondet administreres.

Oljefondet bør ikke stykkes opp

Publisert: 30. august 2013 kl 10.45
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

De foreslåtte endringene i organiseringen av pensjonsfond utland setter fondets rolle som en av verdens mest innflytelsesrike investorer på spille, skriver Financial Times

I en rapport utarbeidet av Sony Kapoor for Kirkens Nødhjelp går det frem at oljefondet har levert 6 prosent årlig avkastning det siste tiåret, før man trekker fra inflasjon. Når det tas høyde for at inflasjon gir lavere reel avkastning sitter Norges Bank igjen med mindre avkastning enn de fire prosentene man bruker over statsbudsjettet.

Til sammenligning har Singapores pensjonsfond, Temasek, gitt eierene 13 prosent årlig avkastning. Og Abu Dhabi Investment Authority har prestert å gi en avkastning på 7,6 prosent i snitt for hvert år de siste 20 årene.

Avisen stiller spørsmål til reglene som fondet styres etter. For et fond som skal dempe norsk eksponering mot olje- og gass er det merkelig at en stor andel av fondet er investert i nettopp olje- og gass-selskaper. 

Til nå har oljefondet ikke investert i infrastrukturprosjekter. 

Høyres Jan Tore Sanner har forslått å se på om oljefondet bør brytes opp i flere mindre fond. Dette er en modell svenskene bruker for sine pensjonsfond. Financial Times skriver at det til nå ikke har gitt meravkastning for Sverige.

Avisen skriver at Norge ikke bør stykke opp fondet, det vil bare føre til at man bruker opp sparepengene raskere.  

Saken fortsetter under annonsen