Foto: Hydro

Olje-Norge i trøbbel

Publisert: 17. november 2008 kl 11.01
Oppdatert: 18. november 2008 kl 13.41

Det en gang store og lovende Norskehavet har til nå skuffet norsk oljebransje alvorlig. Det var Norskehavet som skulle erstatte til Troll og Ekofisk.
Men fra år 2000 har Norskehavets ressursestimat blitt senket en rekke ganger.
Resultatet er at oljenasjonen Norge ligger dårlig an for å nå de langsiktige inntektsanslagene til statskassen.
Finner man ikke nok til å bygge ut felt det neste året, er det mange som avskriver oljedrømmen i Norskehavet.

Kritisk punkt

Enn så lenge er fallet i produksjonen lite, men inntektene kan forutses lang tid før de kommer. Årsaken er tiden det tar fra man gjør et funn til man har olje å selge. Det begynner å nærme seg et svært kritisk punkt, hvis man skal klare å holde kontinuerlig høy produksjon.
- Det tar 10 til 15 år før man kan snakke om produksjon på områdene man leter på i dag. Og hvis vi ikke får påfyll i perioden 2020 til 2025, så får vi et bratt fall i produksjonen, sier oljedirektør Bente Nyland til DN Energi.

Men prognosen som er gitt langtidsplanleggerne i finansdepartementet tar for gitt en fortsatt høy produksjon. I 2005 ble det satt som mål at Norge innen 2015 skulle kunne vise til fem milliarder fat i nye oljereserver.

Haster

Leteårene 2008 og 2009 vil si noe om hvordan interessen for norsk sokkel vil bli i fremtiden. Brønnene som skal bores i denne perioden, som kan gi store utbygninger, har kun 10-15 prosents funnsjanse.

Saken fortsetter under annonsen