Øl og brus på boks løfter Hydro

Publisert: 28. april 2010 kl 10.23
Oppdatert: 29. april 2010 kl 10.22

Aluminiumsselskapet knallet til med et underliggende driftsresultat på 688 millioner kroner første kvartal i år.

Det betyr en betydelig oppgang i forhold til tapet på 651 millioner kroner i fjerde kvartal 2009, og tapet på 493 millioner kroer i første kvartal i fjor. Og ikke minst, det er dobbelt så høyt som analytikernes forventninger til et resultat på rundt 300 millioner kroner, ifølge DN.no

Oslo Børs svarte på tallene med å løfte Hydro-aksjen tirsdag morgen. Kort tid etter børsstart steg aksjen med 3,38 prosent til 47,70 kroner.

Boks og bil

Resultatoppgangen skyldes i stor grad økt etterspørsel etter aluminiumsprodukter og dermed stigende aluminiumspriser, fortalte konsernsjef Svein Richard Brandtzæg, da kvartalstallene ble lagt fram tirsdag morgen.

Selskapet regner med en vekst i etterspørselen etter aluminium på totalt 12 prosent i år.

Det er spesielt produktgruppen «valsede produkter» som drar opp resultatet. Det betyr leveringer til selskap som blant annet produserer drikkebokser, aluminiumsfolie, plater til bilindustrien og litografiske plater til trykkeriene. Leveransene til drikkebokser økte med 26 prosent og leveranser til bilindustrien med 18 prosent. Sistnevnte hovedsakelig som følge av økt salg av dyrere biler.

Saken fortsetter under annonsen

- Etterspørselen etter produktene øker, og produsentene ser seg da også nødt til å bygge opp lagrene med aluminium til sin produksjon, etter å ha kjørt dem ned over lengre tid, sier Halvor Molland i Norsk Hydro til NTB.

På verdensbasis er det imidlertid fremdeles et rekordhøyt lagernivå på aluminium, noe som tilsier fortsatt overkapasitet.

Lavere omsetning

Selv om Norsk Hydro har snudd bunnlinjen fra minus til pluss, er inntektene så langt i 2010 lavere enn analytikerne hadde forventet, melder Reuters. Selskapet omsatte for 18,1 milliarder kroner i årets tre første måneder, mot de forventede 19.

Resultatet før skatt endte på 985 millioner kroner mot minus 126 millioner kroner i første kvartal i fjor. Resten av 2009 endte også i minus for aluminiumsselskapet, som tapte nærmere 3,1 milliarder gjennom året.

I første kvartal hadde selskapet et netto overskudd på 401 millioner kroner. I samme periode i fjor leverte selskapet et underskudd på 480 millioner kroner.

Omstridt anlegg

Saken fortsetter under annonsen

Rett etter kvartalsslutt åpnet Qatalum-anlegget i Qatar, noe selskapet omtaler som en milepæl. Ved full produksjon skal anlegget lage mer enn dobbelt så mye aluminium som ved det største norske verket, Hydro Aluminium i Sundal.

- Ved utgangen av kvartalet var 20 prosent av cellene i drift, og vi er i rute for full produksjon i fjerde kvartal i år. Qatalum vil bidra i betydelig grad til Hydros konkurranseevne og være en viktig døråpner for vekstmarkedene i Asia, sier Svein Richard Brandtzæg.

Prosjektet har imidlertid fått kritikk fra flere hold for at de rundt 20.000 arbeiderne som arbeidet med å bygge anlegget ikke fikk lov til å fagorganisere seg, i henhold til Qatars lovgiving, og fordi anlegget vil slippe ut store mengder CO2. (©NTB)