Økonomisjef i særklasse
Rathke har det spennende på jobb, og er overbevist om at han som CFO (chief financial officer) både kan skape verdier for selskapet og sikre at If erobrer posisjonen som den «sympatiske spesialisten» i skadeforsikring.
«Jeg tror han spiser uran til frokost», sier en av dem som har sett Tom Rathke i aksjon.
Ikke helt uten grunn. Gjøvikgutten Tom Rathke har av alle steder bygget sitt hjem med kone og tre barn på Bønes i Bergen, har kontorer både i Stockholm og Oslo, er stadig på farten i landene If Skadeforsikring opererer i; Norge, Sverige, Finland og Danmark. Rathke karakteriserer seg selv som en slags nordisk amøbe og har nærmest klippekort på 06.30-flyet ut fra Flesland. Vi møter ham i Ifs lokaler ytterst på Aker Brygge, der selskapet deler hus og inngang med norske Storebrand.
- Det var ganske drøyt sagt, det med uran. Jeg jobber mye, og gleder meg over det. Arbeidsgleden omsettes i arbeidsenergi. Jeg har en ekstrem vilje til suksess. Vi skal være bedre i dag enn i går, men ikke så bra som i morgen, erklærer Rathke og legger lista høyt. Jo da, mange års opphold i Bergen gjør noe med et menneske. Og så har han nylig fylt på med et Advanced Management Program fra anerkjente Harvard, der han var «The Norwegian Viking» med mottoet «never, ever give up».
Tom Rathke bærer tittelen Chief Financial Officer (CFO) en ganske så flott betegnelse, som er på vei inn i vokabularet også til norske bedrifter. Rathke er ikke sen om å vise at han også har en norsk utgave av visittkortet sitt, der han presenterer seg som økonomi- og finansdirektør. Men If Skadeforsikring tenker internasjonalt, må vite, det er jo tross alt den store nordiske spilleren på skadeforsikringsarenaen. Ute i den store verden gir CFO atskillig mer mening enn en norsk økonomisjef-tittel.
- Skal du funke som CFO, må du ha vært ute i frontlinjen. Du må ha møtt kundene. Du må ha snakket med dem, og vite hva som er viktig for dem, hevder Tom Rathke, som ønsker å fremstå som utpreget operasjonell i sin utøvelse av økonomilederrollen.
Før han ble med på If-laget i 1999 var Tom Rathke divisjonsdirektør for privatdivisjonen i Vesta Forsikring, og ledet en hel skokk av forsikringsmennesker, omtrent 1.200 av dem, fordelt på egne ansatte og franchisetakere, og var selv hyppig ute i felten.
Å gå fra divisjonsdirektørjobb i Vesta til jobben som CFO i If var som «å gå ett skritt tilbake og to frem». Tom Rathke gikk fra 1.200 ansatte til i starten kun å lede seg selv.
- Jeg begynte alene. Jeg ønsket å bygge opp et dream team, og fikk stor frihet til selv å forme rollen som en operasjonell CFO. Teamet er på plass, og vi er færre enn 30 mennesker, foruten ca. 20 ansatte i konsernfunksjoner. Spør du meg om organisasjonskart, så har vi ikke det, og tegner i stedet en tidsaksje.
Selv en moderne CFO må sørge for å ha ordene i tallene, fremskaffe all relevant informasjon, og sy dette sammen i konsernregnskap, og Rathke holder seg også med en gruppe på 10 tallracere, som ser bakover, og setter sammen historikken. Resten av staben er enten head-on på de daglige operasjoner og passer på at planer følges, overvåker cash flow, passer på en riktig balanse av gjeld og egenkapital, ser på risikosituasjonen, pleier investormiljøet eller de ser inn i fremtiden. For å nevne noe.
Du får ikke noen pris for å kunne håndverket, å utarbeide plettfrie og meningsfulle konsernregnskap i våre dager. Som Rathke selv velger å uttrykke det: «Alle kan bruke en badevekt, og lese av vekten. Men det er fryktelig vanskelig å få folk til å slanke seg». Det er ikke vanskelig å si seg enig i utsagnet, og det går faktisk an å kopiere bildet over til økonomilederens hverdag. Alle kan, eller bør kunne, sy sammen et regnskap, og beherske det økonomifaglige håndverket. Negative avvik er heller ikke vanskelig å lese av i ettertid. Verre er det å forutse en negativ utvikling før den inntreffer, og i samspill med de forretningsmessige enhetene bidra til å treffe tiltak som gjør at du styrer unna økonomiske sprengminer.
Som CFO har Tom Rathke hatt ansvaret for å innføre «Navigatoren», et internettbasert ledelses- og styringssystem som i tillegg til finans fokuserer på selskapets medarbeidere, på kundene, på prosessene og på fornyelse. På hvert av områdene har If Skadeforsikring blinket ut et sett nøkkelindikatorer (Key Performance Indicators), som utløser varsellampene om det svikter på noen av områdene.
- Har vi motiverte medarbeidere som gleder seg over jobben, smitter det over på kundene. Vi må spørre oss om hva vi gjør for at det skal være kul å være kunde hos oss. Har du fornøyde kunder, sikrer det også gode økonomiske resultater. If skal være den sympatiske spesialisten i skadeforsikring.
- Jøss! Da har dere jammen litt av et utviklingspotensial...
- Ingen fyller den rollen i dag. Posisjonen er ledig. Vi skal ta den, melder Rathke offensivt.
- Kan en CFO på noen måte hjelpe If for å bli mer sympatisk?
- Ja, det er klart. Du må selv være konstruktiv og sympatisk i forhold til alle selskapets ansatte. Det handler om å være positiv og sosialt omgjengelig i forhold til medarbeiderne, og sette an en tone som smitter over på kundene.
- En av våre kilder gir deg følgende attest som leder: «Han er kul å jobbe med. Men det blir ofte sene kvelder»...
- ...Ja, det er nesten forferdelig. Jeg jobber mye, kanskje for mye, til tider. Men jeg har det moro, og kan fort glemme tiden, sier Rathke, som serverer en liten forsvarstale. Han har kontor i Stockholm, og bor en del på hybel der, borte fra familien. Da jobber han litt ekstra for så å kunne skjerme helgen. - Og sier ofte til de andre som er på kontoret utover kvelden; du kan gå hjem nå. Du trenger ikke å være her selv om jeg er her. Men det er ikke så lett alltid.
- Du er opptatt av at en CFO ikke bare skal se bakover, og holde orden på historikken....
- Vi må kunne hjelpe til med å se hva som vil skje de neste 12, 18 eller 24 månedene.
- Som for eksempel?
- Når folk har mange penger mellom hendene, og forbruker mer, blir de mer uvørne, og skadefrekvensen går opp. Dette henger sammen.
I år har juryen som kårer Årets Økonomileder lagt vekt på å finne frem til kandidater som har bidratt enten til å utvikle E-handelsløsninger eller som har stått i spissen for å drive frem outsourcing av oppgaver som ikke hører til kjernevirksomheten.
Rathke ser betydelige muligheter i outsourcing, og praktiserer det i stor utstrekning. Han er styremedlem i Adviso (tidligere Norden Bedriftsservice). Selskapet ble etablert av Storebrand og If Skadeforsikring, som skilte ut en del av sine servicefunksjoner og ansatte i et eget selskap, som skal selge sine tjenester både til eierne og til eksterne kunder. Nå vurderer også Posten Norge å tre inn i samarbeidet, og overføre funksjoner og ansatte til Adviso.
- Momsreformen har lagt moms på salg av tjenester, og det gjør det kanskje ikke like lett å drive outsourcing?
- Vi har ikke gjort dette for å få ekstra moms, men for skape gode fagmiljøer. Det er klart at momsreformen blir en ekstra utfordring. Vi må gå etter kraftige produktivitetsforbedringer som følge av stordrift for å kompensere for deler av momsen. Kvaliteten på tjenesten blir avgjørende. Hvis selskapet ikke klarer å levere god nok kvalitet til rett pris, må vi vurdere å ta tilbake funksjonene, fremholder Rathke.
Tom Rathke er selvfølgelig ikke bare populær. Han har vært Ifs mann i arbeidet med å etablere selskapet Gard Services sammen med Assuranceforeningen Gard, og slått sammen sjø og energiforsikring. Alt som har med sjøforsikring å gjøre, er eksempelvis flyttet til Bergen, en avgjørelse som ikke akkurat ble velsignet av Ifs «sjø»-mennesker i Oslo. Og tilsvarende ble all energivirksomhet samlet i Oslo, mens alt P&I-personell ble samlet i Arendal.
- Det var en tøff beslutning å legge ned energi i Bergen og Sjø i Oslo. Det er også beklagelig at sammenslåingen gjorde at vi fikk en del dobbeltfunksjoner. Vi måtte derfor fristille en del av de ansatte. Det beklager jeg, sier Rathke, som allerede i dag mener å se frukter av sammenslåingen, særlig på sjøsiden. - Det vi har gjort, danner mønster for andre selskaper ute i verden, hevder han.
Det hører med til historien at Tom Rathke, etter at han gikk fra Vesta til If, faktisk var med på å selge sin gamle arbeidsgiver til Tryg-Baltica. Skandia har eid Vesta Forsikring gjennom en årrekke. Da Skandia og Storebrand gikk sammen om å etablere et felles skadeforsikringsselskap, If, havnet Vesta under If-paraplyen en kort periode. Av konkurransemessige hensyn fikk If pålegg om å selge ut Vesta.
Toppsjefen i If Skadeforsikring heter Bo Ingemarson, og er svensk. - Jeg tenker ikke på Bo som verken svensk, norsk, dansk eller finsk. Han er en fantastisk sjef.
- Men hovedkontoret ligger i Sverige, og da er vel Norge bare et underbruk...
- If er et nordisk skadeforsikringsselskap. Landegrenser blir kunstige. Hvor hovedkontoret ligger, er ikke så viktig for oss. Man sitter ikke på hovedkontoret lenger. Hadde rammebetingelse vært annerledes, kunne vi like gjerne hatt det i Oslo. Privatområdet vårt ledes av Knut Francke, som har sitt kontor her i Oslo, sier Rathke, som muligens gikk fra å være norsk til nordisk midt på 1980-tallet, da han ble tatt opp som en av de første traineene i flyselskapet SAS, blant annet sammen med dansken Vagn Sørensen, som nylig måtte løse ut fallskjermen fra toppstilling i SAS.
- Så det uunngåelige spørsmål: Hvordan føles det å få prisen som «Årets Økonomileder 2001?
- Jeg ble overrasket...og utrolig glad. Jeg er stolt av å jobbe for et selskap som har gitt meg lov til å holde på som jeg gjør. Jeg har aldri jobbet sammen med så flinke folk før, og de har en stor del av æren. Dette er teamarbeid. Nå skal vi feire og sette pris på det. I morgen skal vi bli bedre, erklærer Rathke, som ivrer etter å kaste seg ut i årets rypejakt på Hardangervidda.
Årets Økonomileder
I fjor opprettet Norske Siviløkonomers Forening (NSF) prisen «Årets Økonomileder» for å oppmuntre til nytenkning på økonomifeltet. Prisen deles ut i samarbeid med Økonomisk Rapport.
Prisen skal gå til en økonomileder som har skapt og skaper verdier for sin bedrift gjennom lederskap, kreativitet, innovasjon og effektivitet, og kombinere dette med utøvelsen av det tradisjonelle økonomiansvaret.
Prisen «Årets Økonomileder 2001» ble i går (29. august) tildelt CFO Tom Rathke i if... Skadeforsikring under fagkonferansen «Økonomisjefen 2001», som ble arrangert av NSFkan. Rathke ble fremhevet som et lysende eksempel på en moderne økonomileder. Vinneren er sentral i arbeidet med å utvikle mål og strategier, og bidrar aktivt til å skape verdier.
Juryen som har vurdert kandidater til «Årets Økonomileder 2001», har vært ledet av konsernsjef Dag Mejdell i Dyno Nobel. Med seg i juryen har han hatt partner Tore Fjell i Hartmark Consulting, adm. direktør Jon Stordrange i NSF og adm. direktør Truls Mo i rekrutteringsselskapet Futurestep.
Skrivervennlig versjon