Økonomer kan ikke redde klima

Publisert: 9. desember 2009 kl 09.04
Oppdatert: 9. desember 2009 kl 09.27

I dagens utgave av tidsskriftet Gemini kommer en rekke forskere med kritikk av økonomenes dominerende rolle i klimadebatten. Forskerne vil ha ingeniørene på banen. Det skriver Klassekampen. Gemini blir utgitt av NTNU og SINTEF i Trondheim.

- Den tunge innflytelsen fra økonomifaget har styrt klimapolitikken ensidig i retning av markedsbaserte løsninger. De jobber ut fra en naiv forestilling om et velfungerende marked der folk opptrer forutsigbart. Men det gjør de jo ikke. Andre vel så effektive virkemidler som lover og forskrifter er blitt skjøvet i bakgrunnen, sier professor Marianne Ryghaug ved NTNU.
Mange økonomer fungerer som brems i klimadebatten. De avviser altfor ofte forslag til klimatiltak på grunn av manglende kostnadseffektivitet, på en måte som jeg begynner å bli ganske trøtt av, sier direktør Knut Alfsen ved klimasenteret Cicero ved Universitetet i Oslo.
- Økonomenes tidsalder er over, nå må ingeniørene på banen, sier han. Alfsen mener statsminister Jens Stoltenberg er den mest sosialøkonomiske av alle.
- Vi får ikke klimavennlig teknologi på plass, fordi det fortsatt er billigst å slippe rett ut, sier sjefsforsker Erik Lindberg ved SINTEF.

Saken fortsetter under annonsen