Økokrim på jakt hos Fast

Publisert: 17. oktober 2008 kl 07.39
Oppdatert: 17. oktober 2008 kl 13.58
- Fast Search & Transfer AS og Fast International AS er siktet for brudd på regnskapsloven. Bakgrunnen er en anmeldelse fra Kredittilsynet, sier politiadvokat Bård Thorsen i Økokrim til NTB.
Pressekontakt Geir Harald Aase i Fast ønsker ikke å kommentere hvordan selskapet stiller seg til siktelsen, men understreker at den ikke omfatter privatpersoner.
- Vi samarbeider så godt vi kan med politiet om denne saken. Utover det, har jeg ingen kommentarer, sier Aase.

- Blåst opp tall

Fast ble tidligere i år anmeldt av Kredittilsynet til Økokrim for å ha blåst opp regnskapene med inntekter for 250 millioner kroner i tiden før Microsoft kjøpte selskapet.
Saken ble henlagt fordi verken Økokrim eller Oslo-politiet hadde ressurser til å etterforske saken. Men henleggelsen ble påklaget til statsadvokaten.
- Økokrim har hele tiden sagt at vi mener dette er en viktig sak, det sa vi allerede da selskapet ble anmeldt i april i år. Men da hadde vi ikke kapasitet til å ta saken. Siden har vi jobbet på spreng, og nå har vi ryddet rom og funnet mulighet til å ta saken, sier Thorsen.
Økokrim bar torsdag ut store mengder dokumenter fra selskapenes lokaler i Oslo.
- Vi går gjennom dokumenter og regnskaper som kan opplyse saken, vi speilkopierer datalagret materiale og vi tar beslag. Det kan se ut som det er ganske store mengder og et temmelig omfattende materiale, sier Thorsen til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

Microsoft ikke bekymret

- Vi mener det er en riktig beslutning av Økokrim å gå til aksjon i denne saken. Det sier seg selv siden vi har anmeldt dem. Vi har hele tiden ment at den krever etterforskning, sier Anne Merethe Bellamy, avdelingsdirektør i Kredittilsynet, til NA24.
Men da Microsoft-topp Steve Ballmer nylig besøkte Oslo, sa han ifølge DN.no at han ikke bekymrer seg over politianmeldelsen av regnskapene.
- Vi fikk innsyn i regnskapene før vi kjøpte Fast. Hvis vi hadde sett noe vi ikke hadde likt, så hadde vi ikke kjøpt det. Og nå er det vi som eier både Fast og regnskapene, sa Ballmer.
Microsoft ville ikke kommentere saken torsdag.
- Vi kan bekrefte at Økokrim har gjort undersøkelser i Fasts kontorer i Oslo. Microsoft og datterselskapet Fast Search and Transfer samarbeider fullt ut med politiet. Vi kan ikke gi ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, sier Jacob Jaffe, kommunikasjonsdirektør for Office i Microsoft.
Microsoft betalte 6,6 milliarder kroner for Fast, ifølge E24. Dataselskapet som ble grunnlagt av Bill Gates og Paul Allen i 1975, er verdens største programvareselskap og har ifølge Wikipedia 50.000 ansatte. Fast ble startet i Trondheim i 1997 og utvikler søketeknologi for bedriftsmarkedet.

(©NTB)