USAs president Barack Obama retter oppmerksomheten mot finansnæringen og behovet for strengere regulering etter det historiske vedtaket om den amerikanske helsereformen.

Obama vender blikket mot bankene

Publisert: 23. mars 2010 kl 10.14
Oppdatert: 1. april 2010 kl 09.00

Reform av finansnæringen vil sørge for at vanlige amerikanere aldri mer må betale prisen for uansvarlig oppførsel blant bankene, understreket presidenten etter at bankkomiteen i Senatet hadde stemt for å stramme inn reguleringen.

- Nå er vi ett skritt nærmere å få vedtatt en skikkelig finansreform som vil sikre kontroll og ansvarlighet i finansnæringen, sa Obama.

Han oppfordret de folkevalgte til ikke å la seg presse til å vanne ut de foreslåtte tiltakene som nå skal behandles av Senatet i plenum.

Bonuser

Reformforslagene er beskrevet som noen av de mest omfattende siden den store økonomiske krisen på 1930-tallet. Et av hovedformålene er å etablere et tilsyn med vide fullmakter som skal sørge for at de amerikanske bankene ivaretar forbrukernes interesser. I tillegg er det et mål å begrense risikofylte investeringer.

Finansselskaper som vokser seg for store, skal kunne splittes opp med makt. Dessuten skal aksjeeiere få større innflytelse på fastsettelsen av toppledernes bonuser.

Den demokratiske senatoren Christopher Dodd, som leder bankkomiteen og er hovedmannen bak reformpakken, tror lovgivningen vil bli endelig vedtatt i løpet av året.

Saken fortsetter under annonsen

Populært

Mens helsereformen splitter den amerikanske befolkningen, er det bred oppslutning rundt reform av banknæringen.

77 prosent av amerikanerne mener finansindustrien ikke har gjort skikkelig opp for seg etter å ha medvirket til krisen i økonomien, ifølge en meningsmåling utført for TV-stasjonen ABC.

- Politikken her er svært forskjellig fra helsereformen. Befolkningen krever handling, selv om saksområdet er for teknisk til at folk kan vite nøyaktig hva de vil ha, sier Douglas Elliot fra tankesmien Brookings Institution.

Så langt har ikke Republikanerne sluttet opp om Demokratenes reformforslag. Men republikanske senatorer ytrer fortsatt ønske om å oppnå tverrpolitisk enighet, og Douglas tror mange av dem er redde for å gi inntrykk av å være på lag med bankene.

- Rettferdig krig

Finansminister Timothy Geithner beskrev mandag arbeidet med å reformere finansnæringen som en «rettferdig krig».

Saken fortsetter under annonsen

- Dette er ikke en krig vi velger, men en nødvendig krig, sa Geithner i en tale til den konservative tankesmien American Enterprise Institute.

Andre viktige saker på den politiske agendaen i USA, som ulovlig innvandring og tiltak for å begrense utslippene av klimagasser, splitter både befolkningen og de folkevalgte i Kongressen. For Demokratene vil det derfor være et større sjansespill å ta tak i disse temaene fram mot mellomvalget til høsten.

- Klimaendring og innvandring krever tett samarbeid med Republikanerne. Jeg kan ikke se for meg det med det første, sier Thomas Mann fra Brookings Institution. (NTB-AFP-DPA)