Obama kritiseres for straffetoll mot USA

Publisert: 10. mars 2010 kl 08.27
Oppdatert: 12. mars 2010 kl 08.42
Konflikten med Mexico har ført til at amerikanske produkter til en verdi av 2,4 milliarder dollar, er påført straffetoll, samtidig som Brasil tirsdag varslet straffetoll til en verdi av 591 millioner dollar på amerikanske varer.
Republikaneren Dave Camp sier at Obama-administrasjonen har forholdt seg passiv mens stadig flere amerikanere mister jobbene sine på grunn av vansker med å eksportere, og John Murphy, visepresident i USAs handelskammer, sier man ikke kan slå seg til ro med et mønster som setter arbeidsplasser i fare.
Men sanksjonene de raser mot, er innført som følge av at USA etter press fra Kongressen ikke respekterer frihandelstraktaten NAFTA mellom USA, Canada og Mexico, eller kjennelsen i Verdens handelsorganisasjon WTO til støtte for Brasils mottiltak.
Mexico
Mexico sendte tirsdag ut en erklæring der det igjen kreves at USA gir opp sin motstand mot å la mexicanske lastebiler frakte varer til USA, slik NAFTA åpner for.
NAFTA har i en kjennelse gitt Mexico fullt medhold, og Mexico gjør det klart at sanksjonene blir stående til konflikten er løst.
For ett år siden stemte Kongressen for å oppheve et pilotprogram for lastebiler fra Mexico som president George W. Bush innførte.
Saken fortsetter under annonsen
Varene Mexico legger straffetoll på, er blant annet frukt, grønnsaker og industriprodukter.
USAs handelskammer mener at 25.000 jobber i USA er gått tapt etter hvert som andre land som Canada stepper inn og fyller tomrommet etter varene USA ikke lenger får eksportert.
Brasiliansk liste.
Mandag offentliggjorde Brasil en liste over amerikanske produkter som blir ilagt straffetoll om ikke USA innen 30 dager reduserer bomullssubsidiene og eksportgarantiene for bomull.
Lista omfatter luksusvarer som shampoo, hvitevarer og TV-er, og biler, og Brasil har full støtte fra WTO for tiltaket.
Mandag kom det nyheter om at USA også legger seg ut med Europa etter at EADS trakk seg fra budkonkurransen for å få kontrakten på salg av nærmere 200 militære tankfly.
EADS, som er moderselskapet til Airbus, trakk seg fordi vilkårene i konkurransen var endret på en måte som favoriserer den amerikanske fabrikken Boeing.
Saken fortsetter under annonsen
EADS hadde tidligere fått kontrakten for salg av 179 Airbus-fly til Pentagon, men flyvåpenet kansellerte den etter klager fra Boeing og press fra Kongressen. (©NTB)