ZÜRICH - Europas nye finanssentrum?

Nytt paradis for hedgefond

Publisert: 4. mai 2009 kl 16.20
Oppdatert: 5. mai 2009 kl 11.13

Europeiske hedgefondforvaltere er i ferd med å flykte til Sveits for å unnslippe de nye reglene og reguleringene som EU og Storbritannia er i ferd med å innføre for bransjen.

David Butler, som er en av grunnleggerne av konsulentbyrået Kinetic Partners LLP, opplyser til nyhetsbyrået Bloomberg at han har hjulpet 23 hedgefond med å flytte fra England til Sveits i løpet av de siste to ukene.

Ifølge Butler har konsulentbyrået mottatt 10 prosent flere forespørsler om flytting etter at myndighetene i Storbritannia vedtok å skattelegge de rikeste hedgefondforvalterne med 50 prosent 22.april.

EU, med Frankrike og Tyskland i spissen, la lørdag frem et forslag til reguleringer av hedgefond som forvalter mer enn 100 millioner euro.

Grensen for størrelsen på hvilke hedgefond som faller inn under de nye reglene ble senket fra 250 til 100 millioner euro i siste øyeblikk etter press fra den sosialistiske fløyen i EU-parlamentet.

Masseflukt

- Det som har vært en jevn strøm er i ferd med å bli til en flodbølge, sier David Butler til Bloomberg News.
Han karakteriserer skatteforslaget i Storbritannia og EUs forslag til nytt hedgefond-direktiv som "The Twin Pillars of Doom".

Saken fortsetter under annonsen

Minst 80 prosent av Europas 400 milliarder dollar store hedgefondindustri har base i London.
Rundt 60 prosent av de europeiske private equity -selskapene er også registrert i England.

Begge gruppene blir rammet av de nye reguleringene og har funnet ut at det er lettere å flagge ut enn å tilpasse seg de nye reglene.

- Det er et grunnleggende disinsentiv ved å basere forretninger i Storbritannia som lett kan bli drevet fra Zürich, Dubai eller New York for den saks skyld, sier administrerende direktør Simon Walker i private equity-selskapenes lobbygruppe, BVCA.
- Dette er et av de store problemene; en markant forretningsflukt fra London, sier Walker.

Nytt paradis

Sveits er ikke medlem av EU og er heller ikke bundet av EØS-avtalen.

Myndighetene i Sveits oppfordrer hedgefondforvaltere om å slutte seg til landets "Swiss Asset Management Trade Group".

Fondenes skatt fastsettes gjennom forhandlinger og baserer seg på hvilke av de sveitsiske regionene forvalterne bosetter seg i, samt i forhold til utgifter - ikke hva de tjener.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge David Butler hos Kinetic har det største hinderet for hedgefondforvaltere som har ønsket å flytte vært språket som er fransk, samt flyttekostnader og bekymringer for å ta barn ut av skolen.

Men de to "pillars of doom" har forandret hele spillet, hevder Butler.
- Nå er det ingenting som stopper dem fra å storme ut dørene, sier han, men vil ikke si hvilke selskaper som vurderer å flytte til Sveits.

Bløffer?

- EUs planlagte regler mangler ambisjoner og kommer for sent, skriver det sosialistiske partiet i EU-parlamentet på sin hjemmeside.

- Det endelige forslaget er ikke i nærheten av våre forventninger, sier sosialistleder Martin Schultz.

Danskenes tidligere statsminister Paul Nyrup Rasmussen, som har vært en av pådriverne bak reguleringene i finansmarkedet, mener hedgefondforvalterne bløffer når de truer med å forlate Europa.

- Jeg tror ikke de ønsker å miste tilgangen til det europeiske markedet med nærmere en halv milliard investorer, sier Nyrup Rasmussen.
Saken fortsetter under annonsen