Nytt milliardkutt i StatoilHydro

Publisert: 14. januar 2009 kl 09.28
Oppdatert: 16. januar 2009 kl 00.54

- Som en følge av endringene i det makroøkonomiske bildet, er det identifisert ytterligere årlige kostnadsreduksjoner på om lag 1,5 milliarder kroner før skatt. Dette vil bli realisert i 2009, hovedsakelig gjennom reduserte kostnader innen stabstjenester, forretningsutvikling, informasjonsteknologi og administrasjon, skriver StatoilHydro i en melding i forbindelse selskapets kapitalmarkedsdag i London torsdag.

Informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro sier til DN.no at kostnadskuttene vil ikke innebære oppsigelser i oljeselskapet.

Trenger 55 dollar fatet

Selv om StatoilHydro skal kutte kostnader, opprettholder oljeselskapet forventningene om produksjonsøkning de neste årene.

Ifølge meldingen StatoilHydro vil en oljepris på om lag 55 dollar per fat være nok til å dekke driften av alle StatoilHydros forventede investeringer og kostnader i 2009, inklusive skatt.

Prisen på Nordsjøolje (brent crude) ligger i dag rundt 45 dollar fatet, mens prisen på amerikansk lettolje (WTI crude) ligger under 40 dollar.

Goldman Sachs skriver i sin siste analyse at de regner med en gjennomsnittlig oljepris på 45 dollar per fat i 2009.

Saken fortsetter under annonsen

Planlegger ny prosjekter

Konsernsjef Helge Lund holder fast på vekststrategien og opplyser at StatoilHydro planlegger oppstart av åtte nye prosjekter i 2009.
Fem på norsk sokkel, to i Mexico-golfen og ett i Angola.
I gjennomsnitt er de nye prosjektene lønnsomme ved en oljepris på rundt 35 per fat per fat basert på StatoilHydros avkastningskrav (nullpunktspris), opplyser StatoilHydro.
I perioden fram til 2012 forventes produksjonsenhetskostnadene i forhold til egenproduksjonen å ligge i intervallet 33-36 kroner per fat.