Nytt kjempemarked

Publisert: 21. september 2009 kl 13.33
Oppdatert: 21. september 2009 kl 13.34

Ifølge Financial Times er det Credit Suisse, Goldman Sachs, Merrill Lynch og Bank of America som står bak initiativet. I tillegg er tre andre storbanker i ferd med å slutte seg til systemet. To av disse skal være Morgan Stanley og Lehman Brothers.

Det globale markedet for eiendomsderivater er beregnet til 450.000 milliarder dollar (2830 billioner kroner). Til sammenligning er totalverdien av all aksjehandel på verdens 10 største børser bare på 60.000 milliarder dollar, (377.400 milliarder NOK).

Dette er ett eksempel på den voldsomme utviklingen som foregår innenfor utvikling av nye finansielle produkter.

Det er etablert derivatmarkeder i aksjemarkedet, i pengemarkedet, i råvaremarkedene, olje, gull, kaffe, hvete, m.m. Nå står eiendomsmarkedet for tur.

Dette er også et tegn på at bankene i stadig større grad utfordrer de tradisjonelle børsene ved å skape en global verdipapirhandel, ifølge britiske og amerikanske kommentatorer.

Avtale. De globale storbankene har gjort avtale med National Council of Real Estate Investment Fiduciaries (NCREIF) om bruk av data for det amerikanske boligmarkedet. Dataene er helt avgjørende for å lage en indeks over boligprisene som kan brukes til å prise eiendomsopsjoner.

England er det eneste land i verden som har utviklet et fungerende marked for eiendomsderivater. Grunnen til at britene har lykkes, er at landet har en meget høy standard på eiendomsdata, og har vært i stand til å lage en indeks - et standard mål for størrelse og vekst i eiendomsnæringen.

Saken fortsetter under annonsen

I løpet av de siste to årene har det engelske markedet for eiendomsderivater vokst fra praktisk talt null til nærmere 5 milliarder pund (62 milliarder NOK ). I løpet av de siste tre månedene har man sett de første handlene med eiendomsderivater i Hongkong, Tyskland, Frankrike og Australia.

Men det er lite trolig at denne trenden vil spre seg særlig hurtig til land hvor dataene over eiendomsmarkedet er dårlige.

Ved å bruke eiendomsderivater, kan investorene øke eller minske sin risiko i eiendom uten de kostnader og lange prosesser man har i tradisjonelle kjøp og salg av eiendom.

Den siste tidens svingninger i aksjemarkedet, og frykt for kollaps i boligmarkedet, vil trolig øke interessen for ­eiendomsderivater ytterligere, tror analy­ti­kere.