Nytt image?

Publisert: 26. juni 2002 kl 14.08
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Ordfører Elisabeth A. Nilsen (Ap) residerer i byens flotteste bygg, rådhuset fra 1905. Hun er stolt av byens internasjonal historie, som delvis kan leses i byens arkitektur. I over 100 år er det nettopp industrien og havnen som har gitt området impulser fra den store verden. Og Hydro har det meste av tiden vært alt for en vesentlig del av byens innbyggere.

- Denne gangen, da det ble klart at magnesiumfabrikken ville bli nedlagt, var jeg redd for at det skulle gå virkelig galt. Når 750 arbeidsplasser blir borte, er det lov til å engste seg, sier Nilsen. Og legger til at det nå må være lov til å si at Hydro, på alle nivåer, gjorde en god jobb når ikke nedleggelsen førte til oppsigelser.

NY HVERDAG

- For mange har Hydro vært som en trygg, god mor i årtier, og at vi nå ser at slik vil det ikke være i fortsettelsen, gjør at vi må innse at vi er ved et nytt nullpunkt. Vi vet at Norge fortsatt trenger industriarbeidsplasser, industriparken med infrastruktur og en gunstig beliggenhet, og forhåpentlig også snart gass levert til Grenland, gjør at vi ikke ser mørkt på fremtiden Men den type forutsigbarhet, riktignok med konjunktursvingninger, som vi har hatt her er nå historie, sier Nilsen.

En annen ting ordføreren ser på som historie er den sterkt forurensende industrien.

- Det er altfor mange som ikke er klar over det. Derfor har nok industri hatt en altfor negativ klang blant folk som ikke har bodd på et industristed, mener ordføreren.

Den synlige forurensningen er i hvert fall historie - man finner ikke lenger deformerte krabber og selvlysende måkeunger i vannkanten i Hærøya-industriens kjølevann. Men Hydro Porsgrunn er fremdeles Norges tredje største på utslipp av CO2.

Saken fortsetter under annonsen

- Sånn er det nå en gang når vi er et industristed av en slik størrelse, sier Nilsen. Hun understreker samtidig at CO2 forurensning er et nasjonalt og internasjonalt anliggende, men at Hydro er langt fremme på miljøvennlig teknologi også her. Hadde ikke de norske industriarbeidsplassene vært her, måtte de vært et annet sted. I Grenland har det vært satset enormt for å kunne ha både industri og samtidig et sunt miljø, og industrien er ikke lenger ødeleggende for nærmiljøet, sier Nilsen. Hun trekker frem at Grenlandsområdet er både tiltalende og grønt, og at området har betydelig kulturell virksomhet.

Nilsen mener det er nødvendig med et grønnere image dersom Grenland skal kunne tiltrekke seg arbeidskraft i fremtiden.