Nytt håp for flere lokalradioaktører

Publisert: 26. november 2008 kl 07.46
Oppdatert: 27. november 2008 kl 09.06

Det er resultatet etter at departementet har behandlet 33 klager på Medietilsynets vedtak om konsesjonstildeling.

Kulturdepartementet opphever tildelingen av allmennradiokonsesjoner og såkalte 24/7-konsesjoner i de konsesjonsområdene der tildelingen er påklaget og det foreligger flere konkurrerende søknader.

Årsaken er at departementet mener at Medietilsynet ved behandlingen av konsesjonssøknadene har begått feil i behandlingen når det gjelder punktet lokalt innhold.

Ulik informasjon

- Det vi har oppdaget gjennom vår klagebehandling er at ulike aktører har fått ulik informasjon om hva man skal legge til grunn for hva som er lokalt innhold. Det medfører at søkere er blitt behandlet forskjellig, noe som er ganske alvorlig ettersom det er dette kriteriet tildelingen har blitt gjort på, sa kulturminister Trond Giske (Ap) da departementet la fram sine konklusjoner tirsdag formiddag.

Dermed blir det omkamp om konsesjoner over hele landet i de områdene som er berørt. Den inneværende konsesjonsperioden vil bli forlenget til 1. juli 2009 i disse områdene.

Leder i Norsk Lokalradioforbund, Eirik Fagernæs, er ikke overrasket over departementets konklusjon.

Saken fortsetter under annonsen

- Ut ifra de kriteriene som ligger til grunn for tildelingene har det kommet fram en del skjevheter som vi i forbundet har påpekt over særdeles lang tid og i god tid før utlysningen, og dermed må det nå ryddes opp, sier Fagernæs til NTB.

Glede hos Radio 1 og Radio Tango

Den store taperen i forrige tildelingsrunde var Radio 1 og eieren SBS-Radio, som mistet konsesjoner i både Oslo og Stavanger. Gleden er selvsagt stor over departementets avgjørelse.

- Dette betyr i realiteten at vi konkurrerer på likt grunnlag med andre søkere. Vi er glade for å få muligheten til å skrive nye søknader og jeg synes det er politisk modig av Giske å ta det grepet, sier administrerende direktør i SBS Radio, Bente Klemetsdal, til NTB.

Også hennes kollega i Radio Tango, mangeårig programleder Michael Breines Oredam, er lettet over departementets avgjørelse.

- Jeg er veldig glad nå. Dette betyr at vi ikke trenger å si opp sju stykker og at vi sender i hvert fall i et halvt år til. Jeg tror også at vi får konsesjon i neste runde, sier Breines Oredam til NTB.

Alltid Klassisk blir DAB-kanal

Saken fortsetter under annonsen

Samtidig med utlysningen av nye konsesjoner opplyste kulturministeren at NRKs kanal Alltid Klassisk fra 1. juli 2009 slutter å sende på FM-båndet og blir en ren DAB-kanal.

Det betyr at det frigjøres ytterligere 12 frekvenser over hele landet, noe som i flere storbyer som for eksempel Oslo, Trondheim, Stavanger og Bergen betyr at det blir ekstra frekvenser for aktørene å slåss om.

Kultur- og kirkedepartementet behandlet i alt 33 klager på Medietilsynets tildelingsvedtak. Tre av klagerne fikk endelig avslag, mens i to tilfeller omgjorde departementet Medietilsynets avslag. De øvrige 28 konsesjonærene må søke på nytt i de 20 konsesjonsområdene som er berørte. Også nye aktører kan søke.

Den nye utlysningen blir kunngjort 8. desember og søknadsfristen vil bli 13. januar 2009. Utlysningsteksten vil i praksis være den samme, men punktet om lokalt innhold vil bli mye klarere definert.

I de områdene som ikke har vært omfattet av klagebehandlingene vil den nye konsesjonsperioden gjelde som planlagt fra 1. januar 2009.

(©NTB)


Saken fortsetter under annonsen