Næringsminister Sylvia Brustad.

Ny uavhengig gransking

Publisert: 6. april 2009 kl 10.17
Oppdatert: 8. april 2009 kl 01.45

Syliva Brustad opplyser i en pressemelding at hun har satt i gang en egen uavhengig gjennomgang av de juridiske og finansielle prosessene rundt transaksjonene der Aker Solutions kjøpte flere selskaper og deler av selskaper fra Aker-konsernet.

Fredag ba Brustad styret i Aker Holding om å gjennomføre en slik vurdering.

Men fra flere hold er det kommet kritikk mot at en som tilhører Aker-sfæren, skal ha ansvaret for hvordan en slik gjennomgang blir utført.

Devold inhabil?

Kristin Krohn Devold, som er styremedlem i flere Aker-selskaper, fikk før helgen oppdraget med å iverksette gjennomgangen av aksjetransaksjonene mellom Aker ASA og Aker Solutions.

Styret i Aker Solutions er sammensatt av Øyvind Eriksen og Kjell Inge Røkke fra Aker ASA, et svensk styremedlem som representerer Wallenberg-konsernet, Berit Kjøll fra den norske staten, samt Krohn Devold som er ansett som uavhengig representant.

Men på grunn av at Devold har styreverv i andre Aker-selskaper, har mange satt spørsmålstegn ved hennes uavhengighet.

Saken fortsetter under annonsen

Dermed besluttet næringsministeren søndag at det skal gjennomføres en ny gransking i departementets regi av verdifastsettelsen på eiendelene som Aker Solutions kjøpte fra Aker-konsernet.

Tre forskjellige granskinger

Sylvia Brustad sier i en kommentar til beslutningen at det er Nærings- og handelsdepartementet som ivaretar statens eierinteresser i Norge.

- Når slike saker oppstår, foretar vi en egen gjennomgang for å forsikre oss om at statens eierinteresser ivaretas, skriver næringsministeren i pressemeldingen.

Både statens og Aker Solutions' gjennomgang vil bli foretatt av juridisk og finansiell ekspertise.

De to utredningene kommer på toppen av den betydelige analysen eller «opinion of fairness» som allerede er foretatt av DnB NOR Markets der staten også har en betydelig eierandel.

Norges mest analyserte aksjehandel

Saken fortsetter under annonsen

Det er neppe noen aksjehandel på Oslo Bør som har vært utsatt for en så omfattende gjennomgang, gransking og analyse som Aker-saken.

Det blir antydet at staten kan ha tapt nærmere 4 milliarder kroner fordi Aker Solutions har betalt overpris til Aker ASA for de fire datterselskapene som er overført til selskapet.

Følg Aker Solutions på børsen her.

Følg Aker ASA på børsen her.

OSLO BØRS.
Saken fortsetter under annonsen