Ny teknologi kreves

Publisert: 16. juni 2009 kl 10.34
Oppdatert: 19. juni 2009 kl 23.35

Ifølge Rasmus Falck i Forum for entreprenørskap er kriser ofte nødvendig for nyskaping.

- En krise skaper et fokus om å mobilisere ressurser og bryte ned barrierer som normalt står i veien for nytenkning. Hvordan kan vi bruke krisen til å promovere innovasjon som vil gi oss en mer produktiv og bærekraftig økonomi i fremtiden? For Norges vedkommende blir det en formidabel utfordring hva vi skal drive med når oljen tar slutt, sier han.

Nyetableringer spiller en viktig rolle for at norske bedrifter skal følge den teknologiske utviklingen. I følge den norske Global Entrepreneurship Monitor er det en betydelig større teknologiorientering i gruppen av innovative tidligfase-bedrifter sammenlignet med de veletablerte bedriftene.

- Dette underbygger at tidligfasebedrifter og nyetablerte bedrifter i Norge i større grad bidrar til fornyelse av økonomien sammenlignet med andre innovasjonsdrevne økonomier, sier Falck.

Ny teknologi

Norske nyetablerte vekstbedrifter benytter i stor grad helt ny teknologi. Det er relativt få norske gründere som benytter teknologi som er fra et til fem år gammel. Ifølge Falck kjennetegnes norske, nyetablerte bedrifter ved at de enten benytter ny teknologi, eller svært etablert teknologi.

- Det er en vanlig oppfatning at ny teknologi medfører større risiko enn eldre mer uttestet teknologi. Teknologiutvikling og teknologianvendelse innenfor næringslivet vil for øvrig alltid skje i samspill mellom de etablerte bedriftene og nyetableringer. En spennende nyskaping er kompetansenettverket Connect der etablert næringsliv stiller opp på dugnad for de nye, sier han.

Fremtidsrettet

Entreprenørskapsforskningen både i Norge og i andre land viser at det blant nyetablerte bedrifter er en mindre andel som har sterke vekstambisjoner. For utviklingen av økonomien er disse nyetableringene viktige, selv om det i antall utgjør en liten andel av det totale antall nyetableringer. Disse bedriftene, ofte kalt "born globals" eller "gazeller", bidrar svært positivt til sysselsetting og utvikling innenfor fremtidsrettede næringer.

- Ofte er disse bedriftene innovasjons- og teknologidrevet, og de er gjerne rettet inn mot et internasjonalt eller globalt marked. Nystartede bedrifter med ambisjoner om vekst og ekspansjon møter andre utfordringer enn levebrødsbedriftene. Dette gjelder ikke minst i forhold til å sikre bedriften tilgang på nødvendig langsiktig finansiering og riktig kompetanse. Arbeid mot globale markeder er ofte en forutsetning for å kunne sikre tilfredsstillende økonomiske resultater over tid, og dette stiller også økte krav til gründer og bedrift., påpeker han.

Kapitaltørke

Dagens kapitaltørke vil i størst grad påvirke vekstbedrifter og teknologibaserte bedrifter i tidlig fase. Levebrødsforetakene vil berøres i mindre grad. Ifølge Fack er det sentrale spørsmålet hva vi kan gjøre for å sikre kanalisering av risikokapital til bedrifter i tidlig fase i nedgangstider.

- Disse bedrifter er ofte finansiert ved hjelp av "family, friends and fools". Krisen har rammet mange av de uformelle private investorer ("business angels" red.anm.). De tør ikke lenger å følge opp de investeringscasene de er engasjert i. Følgelig vil en del nystartede bedrifter ikke greie å hente inn den nødvendige kapital som skal til for å fortsette, sier Falck.

Han mener at en rask innføring av skatteinsentiver i størrelsesorden 20-30 prosent til uformelle private investorer, som investerer i tidlig fase og med riktig kompetanse, vil være det vi i dagens situasjon trenger for å bringe en del av disse bedriftene gjennom den økonomiske krisen vi er inne i. Dette er for øvrig helt på linje med EU-Kommisjonen som anbefaler medlemslandene å innføre slike insentiver.

Ikke på den politiske agenda

Den norske Global Entrepreneurship Monitor påpeker at entreprenørskap ikke løftes godt nok opp på den politiske agendaen i Norge. En av grunnene til dette er at entreprenørskap håndteres av flere departementer.

- Dette er med på å anonymisere temaet som prioritert område. Det er behov for en sterkere politisk påvirkning av entreprenørskap som virkemiddel for å nå målene om økonomisk vekst frammover. Det kunne vært gjennomført flere tiltak for å stimulere til entreprenørskap. Eksempelvis fokuserer mange av de egenkapitalinstrumentene som er etablert de senere år på faser relativt sent i etableringsløpet. Det er i tidlig fase det er kapital tørke, understreker Falck.

Saken fortsetter under annonsen