Ny rettssak mot T5PC-topp

Publisert: 8. september 2008 kl 08.47
Oppdatert: 8. september 2008 kl 10.50
Den tidligere styreformannen i pyramideselskapet T5PC Invest AS (The 5 Percent Community) ble i fjor dømt til to års fengsel for grov økonomisk utroskap. Mandag står han tiltalt på ny for sin rolle i selskapet som kostet flere titalls tusen nordmenn sparepengene.
39-åringen er tiltalt på tre punkter: For å ha spredt uriktige opplysninger i den hensikt å påvirke prisen på selskapets aksjer, for å ha spredt villedende opplysninger om fiktive handelsavtaler til aksjeeiere og kreditorer samt for å ha forfalsket en faktura for å hente ut penger til seg selv fra selskapet.

- Luftslott

Aktor i saken, førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim, mener denne saken dreier seg om selve kjernen i selskapets forretningsidé.
- Dette handler om hvordan de har bygd opp luftslottet sitt ved å gå ut med feilaktige opplysninger om avtaler og økonomi for å blåse opp verdien av selskapet, sier Angell til NTB.
Tagge og T5PC opplyste at selskapet hadde inngått avtale om organisert aksjehandel gjennom meglerforetaket Exente Securities ASA, og lovet i fem måneder at ordningen snart var i gang, til tross for at meglerselskapet ikke hadde konsesjon for dette.
Styreformannen skal også ha gitt feilinformasjon om en såkalt lock-up-avtale som hindret fritt aksjesalg mellom enkelte av hovedaksjonærene og deltakerne.

Varehus i Dubai

Jørn Ronnie Tagge er også tiltalt for informasjon gitt til aksjonærene om nyopprettede avtaler. T5PC meldte om samarbeid med internasjonale giganter som forsikringsselskapet Lloyd's, Bank of New York og den statlige banken China Commodity Exchange.
Sistnevnte skulle gi medlemmene billige forbruksvarer med ett års betalingskreditt. Selskapet meldte også at de hadde opprettet et varehus i Dubai, og at den jordanske storinvestoren Abdelwaroud Samir A. Barakat hadde gått inn som hovedaksjonær. Økokrim mener alt dette er løgn.
- Det har i beste fall vært en viss kontakt, men vi har ikke funnet noen inngåtte avtaler om det de har lovet. Det er vanskelig å si hva dette har betydd i kroner og øre, men vi mener dette har hatt stor betydning for å øke verdien og få folk til å kjøpe aksjer i selskapet, sier aktoren til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

- Handlet i god tro

De to hovedtiltalepunktene, straffelovens paragraf 273 og 274, har begge en strafferamme på fire år. 39-åringen er i tillegg tiltalt for å ha utbetalt 372.000 kroner til sin privatkonto gjennom en forfalsket faktura.
Jørn Ronnie Tagge nekter straffskyld på samtlige tiltalepunkter.
- Når det gjelder hva som er publisert og uttalt om selskapets avtaler, stemmer de faktiske forholdene i tiltalen. Men min klient mener dette ikke har vært gjort for å manipulere aksjekurser eller forlede noen. Han har hatt en realistisk tro på det han har sagt, og erkjenner derfor ikke straffskyld, sier hans forsvarer, advokat Hanna Fossen, til NTB.

Fakta om T5PC

  • T5PC Invest AS (The 5 Percent Community), stiftet i Norge i 2003 og konkurs i november 2004, var langt på vei et pyramideselskap i form av et aksjeselskap.
  • Over 70.000 personer kjøpte aksjer for i alt 370 millioner kroner, ifølge Økokrim, som også mener at det ble solgt 100 millioner flere aksjer enn det var utstedt.
  • Etter at Økokrim begynte sin etterforskning i 2004, fikk økonomidirektøren en såkalt tilståelsesdom for brudd på regnskapsloven. En regnskapsfører fra et utenforstående firma har fått tingrettsdom for brudd på regnskapsloven.
  • I oktober 2007 begynte den første store rettssaken mot pyramidetoppene. To styreledere i T5PC-systemet, blant dem Jørn Ronnie Tagge, ble dømt til fengsel for grov økonomisk utroskap. Ytterligere en person ble dømt for utroskap og brudd på regnskapsloven. To av de tiltalte ble frikjent.
  • Jørn Ronnie Tagge, styreformann i T5PC Invest AS, anket dommen, men fikk bare medhold av retten til ny behandling av selve straffeutmålingen, som i Oslo tingrett lød på to års fengsel.
  • Økokrim har tidligere henlagt sakene mot gründerne av selskapet, mot de fleste i styret og den administrative ledelsen i selskapet.

(©NTB)



Saken fortsetter under annonsen