Ny konkurranse for gründere

Publisert: 4. juli 2002 kl 11.59
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det er langt fra en god idé til et levedyktig firma. Fallgruvene er mange, og det er mye som skal klaffe: Hvordan skaffe penger? Hvordan unngå at idéen blir stjålet? Ikke minst gjelder det å skaffe kontakter og holde ut motgang på veien. Venture Cup er en konkurranse for folk med en god forretningsidé. Konsulentselskapet McKinsey & Company var initiativtakerne til å dra i gang Venture Cup 2000. Arrangementet har eksistert i flere europeiske land siden 1996. Venture Cup i Norge er nå organisert som et selvstendig sekretariat, og hovedsponsorene er SND, Forskningsrådet og Norsk Hydro.

Målet for Venture Cup er å hjelpe gründere over den første kneika, nemlig å lage en god forretningsplan, som kan overbevise investorer om at idéen er verdt å satse på. Dessverre er det å lage en god forretningsplan langt mer krevende enn de fleste tror.

- Mange gode forretningsideer strander når det går opp for potensielle gründere hvor tidkrevende det er å skrive en god forretningsplan, sier Torunn Leine Auestad som er informasjonsansvarlig for Venture Cup. Konkurransen er derfor delt i to omganger.
FRA IDÉ TIL BUTIKK
I første runde er lista lagt lavt. Målet er å få frem de gode idéene. Konkurransen er åpen for alle, og spennvidden er stor. I fjor kom det inn idéer innen de fleste fagfelt fra bioteknologi, via it og havbruk til hjemmerengjøring. Deltakerne skal presentere idéen på inntil syv sider. Innleveringsfristen er 27. februar. Forslagene vurderes av en jury, som består av investorer, etablerte entreprenører og bransjespesialister fra ulike industrier. De 15 beste idéene premieres med 10.000 kroner. Deretter hardner det til, og konkurransen blir mer profesjonell. Deltakere som går videre må utvikle en fullstendig forretningsplan.
FORRETNINGSPLAN
De beste idéene fra første runde får anledning til å gå videre dersom de vil. I andre runde gjelder det å utvikle en profesjonell forretningsplan på inntil 30 sider, som skal kunne overtale investorer og risikokapitalister til å åpne lommeboken. De fem beste forretningsplanene premieres. Vinnerpremien gir 250.000 kroner i startkapital.

- Å lage en god forretningsplan er arbeidskrevende, og vi opplever at mange med fulltidsjobb faller av lasset, spesielt gjelder dette forskere, sier Auestad. Derfor tilbys deltakerne gratis veiledning fra profesjonelle konsulenter underveis.

Nytt av året er det også at økonomistudenter på BI kobles med mulige gründere for å utvikle forretningsplanene.

- Studentene får praktisk erfaring og to vekttall, mens gründerne får verdifull hjelp uten at det koster noe, sier Auestad.
NYSKAPNING
Formålet med konkurransen er økt nyskapning. Helst skal det skapes 15 - 20 nye bedrifter hvert år. Konkurransen er åpen for alle bransjer. Vinneren i fjor oppfant en fraktepose for levende fisk. I år 2000 vant firmaet OptiNose, som har utviklet et system for dosering av medisin gjennom nesen.

En annen deltaker har allerede satt i gang produksjon av en selvgående støvsamler, som skal være å finne i butikken i løpet av sommeren.

Saken fortsetter under annonsen

- Flere av vinnerne fra de to tidligere konkurransene satser nå friskt på å bygge opp egne selskaper. Andre har solgt rettighetene, og noen har lagt prosjektene på is. Felles for alle er at de har lært mye og skaffet seg verdifulle kontakter, sier Auestad som oppfordrer alle med en god idé til å delta.