Ny gründer-guru

Publisert: 16. oktober 2002 kl 16.08
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Venture Cup er en årlig konkurranse der potensielle gründere får veiledning og råd om hvordan en god idé på best mulig måte kan omformes til en komplett forretningsplan. Deltakerne konkurrerer om pengepremier på til sammen 650.000 kroner. I tillegg får de utdanning i hvordan man starter egen næringsvirksomhet, og ikke minst gratis rådgivning fra næringslivsfolk underveis.

Siden starten for to år siden har Venture Cup bidratt til etablering av 25 selskaper med cirka 100 nye arbeidsplasser.

Nedgangstider, børskrakk og mer sparsommelige investorer har foreløpig ikke ført til idétørke blant gründerspirene.

- Tvert imot synes det som mange sitter med svært gode idéer. Utfordringen er å få dem til å ta sjansen på å gå videre med planene. Og i dårlige tider er det desto viktigere med en god forretningsplan, sier Eric Partaker.

CHICAGO-METODEN

Partaker er norskamerikaner oppvokst i Chicago. Han er utdannet økonom. Og han jobbet to år hos McKinsey i Chicago før han søkte seg til McKinseys Oslo-kontor.

- Jobben i Venture Cup fristet så mye, at jeg har søkt om et års permisjon fra McKinsey. Å jobbe her betyr grasrotkontakt med fremtidige gründere, noe jeg synes er veldig spennende, sier Partaker som tidligere har jobbet med tilsvarende prosjekter i Chicago.

Saken fortsetter under annonsen

- PraireFire er en amerikansk organisasjon med samme mål som Venture Cup, men vi jobbet på en litt annen måte, forteller Partaker som nå vil prøve Chicago-modellen i Norge. Det er spesielt rådgivningssiden som nå skal forbedres.

- Den viktigste endringen blir å skape mer direkte kontakt mellom gründerkandidatene og de ulike veilederne i næringslivet. Hittil har spørsmålene fra deltakerne i Venture Cup blitt samlet sentralt og fordelt til de ulike mentorene. Målet nå er at rådgiverne skal ha mer kontakt med de ulike prosjektene, sier Partaker.

Et annet problem for potensielle gründere er kunsten å finne frem i jungelen av ulike organisasjoner som tilbyr fødselshjelp i form av rådgivning og startkapital for nye selskaper.

- Venture Cup er en av mange organisasjoner som hjelper gründere i gang. Derfor skal vi nå se nærmere på hva andre organisasjoner tilbyr, og samarbeide tettere. Venture Cups hovedoppgave er å hjelpe til med å utvikle en idé til en god forretningsplan. Vi jobber nå med å knytte kontakter til andre som kan hjelpe gründerne videre, sier Partaker. Jo større sjanse for å lykkes, desto lettere å få flere med, er mottoet.

- I år 2000, som var første år med Venture Cup, ble det påmeldt 40 forretningsplaner til konkurransen. I fjor kom det inn 75 planer. Målet er å øke tilsvarende i år, sier Partaker som stortrives i Norge.

HYGGELIGE NORDMENN

- Dere tenker kanskje ikke over det, men nordmenn er utrolig hyggelige. Kommer man på en fest, der man ikke kjenner noen, hilser alle. I Chicago fikk jeg alltid lyst å snu i døren når jeg kom inn i et rom med ukjente mennesker, forteller Partaker som kom til Norge for å finne sine egne røtter.

Saken fortsetter under annonsen

- Far og en stor del av familien bor på Sørlandet, og jeg hadde ikke truffet denne delen av familien min siden jeg var to år, sier Partaker.

Gründer-lederen har ennå til gode å starte for seg selv.

- Jeg tenker på det. I barndommen fikk jeg alltid høre at eneste måten å bli herre over egen fremtid, er å starte noe for seg selv, sier Partaker. Noen forklaring på hva som hindrer folk i å starte for seg selv, har han ikke.

- Siden jeg ikke har vært med på å starte et selskap i Norge, vet jeg ikke hvor skoen trykker. Jeg har en følelse av at det er lettere å starte for seg selv i USA. Frykten for å feile er kanskje en medvirkende årsak til at nordmenn nøler med å starte for seg selv. Kulturen for å innrømme en fiasko, og si at man lærte av den, er nok vanligere i USA. Målet må være at man med stolthet kan si; jeg prøvde.