NUF-selskaper går oftere konk

Publisert: 7. mai 2008 kl 10.52
Oppdatert: 13. mai 2008 kl 11.21

Experian, tidligere CreditInform, har utarbeidet en detaljert analyse over hvilke typer bedrifter som går konkurs her i landet.

- De siste 12 månedene er det nedgang i antall konkurser for alle selskapsformer, med ett viktig unntak, såkalte NUF-selskaper, det vil si norske avdelinger av utenlandske foretak. Ett av hundre NUF går konkurs over en 12-månedersperiode. Det er betydelig mer enn andre selskapsformer, sier direktør Gabor Molnar i Experian.

Stor risiko

Også for årets fire første måneder er det en økning i konkursene blant NUF-selskapene, på 11 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

NUF er ikke underlagt samme regnskapsplikt som andre selskaper, og det stilles ikke krav til aksjekapital. Av denne grunn er det relativt får NUF-selskaper som leverer regnskap.

- Det innebærer derfor ofte større risiko å handle med slike selskaper, og en kredittvurdering er svært viktig, sier Gabor Molnar.

NUF kan være alt fra små foretak som startes av utenlandske arbeidere, til avdelinger av multinasjonale konserner. Også mange nordmenn oppretter NUF for å drive virksomhet i Norge.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er fristende for mange nordmenn å starte slike selskaper, og de er

vanskelige å kontrollere, sier Gabor Molnar.

Ved inngangen til mai måned var det totalt registrert 1055 konkurser her i landet, 14 flere enn på samme tid i fjor.