NSB vasset i konsulenter

Publisert: 31. juli 2002 kl 11.30
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36
Osmund Ueland trengte medietrening. Den saken var klar. Det var bare det at han ikke henvendte seg til sin egen informasjonsavdeling. NRK-veteran og nybakt medierådgiver Jon Gelius, selv sentral i dekning av store hendelser og ulykker, var mannen som skulle få betalt for å lære opp NSBs nye toppsjef. Gelius var rådgiver i nydannede Dinamo PR. Kuriøst nok var det samme Gelius som tok det første «revolverintervjuet» med Ueland da han senere måtte gå av som NSB-sjef.
HALLELUJA-STEMNING
Året er 1998 og det er folksomt i lokalene til den tidligere statskolossen NSB. I hovedkvarteret i Prinsens gate 7 - 9 i Oslo syder det av liv. Konsernsjef Osmund Ueland er i gang med omstillingen av NSB fra en beskyttet og lukket statsetat til en publikumsvennlig og utadrettet bedrift. Usikkerheten er til å ta og føle på.
Første omstillings-oppdrag går til konsulentselskapet Alfa Omega. - Sørg for at alle drar i samme retning, at alle blir innstilt på å gjøre sitt for nye NSB, er ordren fra Ueland. Det passer Alfa Omega ypperlig, et selskap med strategisk kommunikasjon og visjonsprosesser som sitt spesiale. Konsulentene er raskt på banen. Prosjektet kaller de «Fra ord til handling» og skal legge grunnlaget for en ny visjon om NSB i de ansattes bevissthet.
Saken fortsetter under annonsen

- Det var den rene Halleluja-stemningen, sier journalist Kari - Sofie Jenssen i ettertid. Jenssen hadde over 20 års fartstid i NSB, og kjente bedriften fra innsiden. Hun startet som lokomotivfører og ble etter en tid bedt om å begynne i informasjonsavdelingen. Hun arbeidet som journalist i informasjonsavdelingen da Uelands omstillingsprosess startet. I dag er hun ute av NSB, sammen med alle de andre i NSBs informasjonsavdeling fra den tiden.
Jenssen er en av en rekke tidligere NSB-medarbeidere Økonomisk Rapport har snakket med og som etter hvert stilte seg tvilende til konsulentbruken og informasjonstjenestene som etter hvert tok mer og mer av i NSB. Hun og flere i informasjonsavdelingen ble raskt skeptiske til alle oppleggene til konsulentene som gikk rundt dem.
- Det dreide seg om alt fra helgeseminarer med snøhuletur til samtaler der alle satt i ring på gulvet. Alfa Omega skulle innprente de 10.000 NSB-ansatte et nytt, felles verdigrunnlag. Å være modig var det ene. Hva betyr det? At en lokfører skal ta flere sjanser enn før ?
Saken fortsetter under annonsen
TULL
- Men dere fikk vel noe ut av det. Det var vel behov for omstilling i NSB?
- Selvsagt var det behov for omstilling. Men slik jeg ser det, ble det ikke noe omstilling ut av det konsulentene gjorde. Dette var et opplegg for dem i personalavdelingen som likte å leke. For oss andre forstyrret det mer det daglige arbeidet. Rådgiverne kom til oss og spurte om alt mulig, vi hadde hatt mye større nytte av å bruke tiden på jobben vår.
Jenssen sier at konsulentene heller aldri var interessert i de ansattes kompetanse i forhold til jernbanedrift. - Jeg hadde tidligere vært stolt av at jeg kunne mye om NSB, nå fikk jeg følelsen av at det nærmest var bakstreversk å trekke frem erfaringene mine. Jeg følte også raskt at det ikke var populært å komme med motforestillinger. Det ble slik at jeg ikke torde å si noe av hva jeg mente etter hvert, sier hun.
Saken fortsetter under annonsen

LA GULLEGGET
Alfa Omega la trolig gullegget, for konsulentselskapet holder fortsatt på med prosjektene sine blant NSB-ansatte. Det tar opplagt tid å gi alle ansatte et felles verdigrunnlag. Daglig leder Anne Grete Stykket vil ikke snakke med Økonomisk Rapport om arbeidsmetodene i NSB eller resultatene av prosjektet. - Vi er bakspillere, jeg håper du forstår det, sier hun.
Hun vil heller ikke si noe om hvor langvarig kontrakten er, og hun vil definitivt ikke si noe om hva de tar seg betalt. - Det er vi ikke interessert i å si noe om. Vi tar vanlige honorarer, men vi har ikke som politikk å si noe om pris-nivået, sier hun til Økonomisk Rapport.
Saken fortsetter under annonsen
Stykket viser i stedet til hjemmesidene til selskapet. Der kan vi lese at Alfa Omega jobber med visjons- og verdiprosesser, kommunikasjonsstrategier, og med seminarer som « Fra verdier til handling», «Jo mer vi gjør sammen», «Jeg gjør, altså kommuniserer jeg» og «Med syvmilsstøvler». Sistnevnte er et kurs som varer i 3,5 dager og der det anbefales å legge det til Norge, Roma eller Provence.
- Vi var positive til Ueland og det han satte i gang i starten, og vi følte at han var positiv til informasjonsavdelingens arbeid, sier Jenssen. - Men vi ble jo nærmest ikke brukt og etter hvert visste vi ikke hva som foregikk. Det var ingen god følelse.
KRISTIN MOE
Det de registrerte var imidlertid at det stadig ble kjøpt nye tjenester. I en periode var det fire forskjellige byråer i bruk samtidig; Alfa Omega, Dinamo PR, Geelmuyden. Kiese og Kristin Moe Partners sto alle på lønningslista til NSB.
Saken fortsetter under annonsen

- Informasjonsavdelingen visste for eksempel ikke noe om hva Kristin Moe drev med, annet enn at hun skulle råde Osmund Ueland personlig om hvordan han skulle forholde seg til media, sier Jenssen. Moe var Uelands høyre hånd når det gjaldt de daglige kontaktene med medieverden. Moe hadde selv ingen kontakt med NSBs egen informasjonsavdeling.
I tillegg kom altså Jon Gelius fra Dinamo PR, som holdt mediekurs for sjefen. Ikke rart det var fart i korridorene i de gamle lokalene.
BRAKSTART FOR DINAMO PR
Informasjonsselskapet Dinamo PR var nystartet, for å være nøyaktig var stiftelsesdato 1. januar 1998. NSB må ha gitt dem akkurat det puffet som skulle til for å komme på høyde med de øvrige selskapene til Stabæk-guru Ingebrigt Steen Jensen. Selskapet besto i starten av de tidligere Telenor Mobilmedarbeiderne Berly Lund Grønning og Per Engh Halvorsen. De ble hyret inn for å rekruttere nye folk til informasjonsavdelingen til NSB, der folk sluttet i tur og orden. Enten som følge av egen eller Uelands vilje.
Og Dinamo PR rekrutterte i raskt tempo. Inn kom Nita Kapoor som informasjonsdirektør, informasjonssjef Jan Erik Kregnes i NSB Konsern, informasjonssjef Marit Thorsen i NSB gods og ikke minst informasjonssjef Kari Lorentz Larsen i NSB persontrafikk. Sistnevnte var et ubeskrevet blad i informasjonsmessig sammenheng. Og det rare var; ingen av stillingene ble utlyst, alle ble rekruttert direkte av Dinamo PR.
For Dinamo PR var oppdraget langt fra over. Nå begynte de nytilsatte informasjonssjefene å bestille tjenester fra dem som hadde hyret dem inn; nemlig Dinamo PR. Kari Lorentz Larsen hadde ingen trening i den jobben hun var satt til. Hun trengte hjelp og hyret inn Dinamos Per Engh Halvorsen. Han gikk ut og inn hos Lorentz Larsen, og de andre i informasjonsavdelingen reagerte etter hvert sterkt på hva han egentlig gjorde i NSB. Informasjonsdirektør Nita Kapoor hadde det på samme måte, hun hyret inn Berly Lund Grønning fra Dinamo som sin hjelper.
- Hva tilførte byråene?
- Ingenting, sier Jenssen. Jeg kan ikke trekke frem noe de gjorde av positiv verdi for NSB.
Daglig leder i Dinamo PR, Berly Lund Grønning vil ikke si noe om hva selskapet har gjort eller gjør for NSB. Hun viser til at NSB ikke er interessert i at kundeforholdet kommenteres og det eneste hun vil bekrefte er at de har jobbet for NSB. Hun vil ikke engang si om byrået fortsatt jobber for dem.
Tørre tall viser at Dinamo PR gjør det bra. Fra starten i 98 med to ansatte, teller det i dag 15 konsulenter og regner med å være mer enn 20 om kort tid. Det kan vise til en omsetning på 25 millioner kroner i år 2000 og en fortjeneste på vel fire millioner kroner.
KJØPT UT
Anne Nystrøm var Osmund Uelands høyre hånd. Hun var sjefsekretær og den som holdt tråden mellom Ueland og omverden. Tre år gikk, før Ueland mente kjemien skar seg og hun skjønte at hun ikke var ønsket i NSB lenger. - Jeg så aldri noe regnskap over konsulentbruken hans, men det var mange konsulenter der, sier hun til Økonomisk Rapport i ettertid.
Nystrøm var en av flere Ueland-medarbeidere som ble vraket og betalt ut av jobben sin. - Han kvittet seg med folk ved å kjøpe dem ut. Når det gjaldt meg, gjorde han det ved bruk av konsulenter, sier hun. For da Osmund Ueland skulle finne en ny sekretær, betalte han et konsulentselskap for å finne «den perfekte sekretær». Den nye sekretæren fikk 10 lønnstrinn mer, men ble likevel ikke i NSB i mer enn fem måneder før også hun forsvant.
BESKYTTET
Det er ikke lenger mulig å gå inn i NSBs regnskaper. Det er dermed ikke mulig for offentligheten å kontrollere kostnader til for eksempel konsulentbruk.
- Det stemmer. Det er en konsekvens av at NSB ble lagt om fra en ren statsbedrift til et selskap med et begrenset ansvar, et B/A, sier informasjonssjef Ivar Thorvik i Samferdselsdepartementet. Omleggingen innebar at den tidligere regnskapsplikten ble sterkt begrenset. Selskapet er derfor bare pliktig til å gi ut års- og tertialrapporter. Der fremgår det ikke hvor mye de bruker til for eksempel konsulenter.
- Dermed har ikke offentligheten lenger mulighet til å kontrollere de enkelte delene av virksomheten?
- Vel, kontrollen ligger hos styret. Statsråden er generalforsamling og velger et styre. Styret velger eventuelt å legge frem egne meldinger om deler av virksomheten, for eksempel om Gardermobanen, sier han.
Det er da heller ingen i NSB som vil gi Økonomisk Rapport noen tall som viser kostnadene til Dinamo PR og de andre konsulent- og informasjonsselskapene. Kvinnen som ble hentet inn av Dinamo PR som informasjonssjef og som senere ble informasjonsdirektør, Kari Lorentz Larsen, gikk av samme dagen som den nye NSB-sjefen startet. Hun er ikke interessert i å si noe til Økonomisk Rapport om forholdene den tiden hun arbeidet der.
NSB NEKTER
Informasjonssjef Svein Ringstad i NSB Konsern sier NSB ikke gir ut noen informasjon om hvilke informasjonsbyråer og konsulentselskaper de benytter seg av. De vil heller ikke si noe om hvor mange penger de bruker - og har brukt - på slike tjenester.
- Men den tidligere informasjonsdirektøren bekrefter jo at dere har benyttet Dinamo PR, Alfa Omega, Geelmuyden. Kiese og Kristin Moe. Det skulle vel ikke være så vanskelig for deg å bekrefte det samme?
- Nei, det stemmer at NSB har brukt dem.
- Og dere bruker dem fortsatt?
- Det ønsker jeg ikke å si noe om.
- Hvorfor det? NSB har jo tidligere også vært kjent for å bruke mange penger på konsulenter. Kan du ikke si noe om omfanget av pengebruken?
- Det er en policy vi har. Vi gir ut årsberetninger og kvartalsrapporter, utover det gir vi ikke ut utdrag av enkelte virksomheter. I tillegg dreier det seg om komplekse tall, det er ikke så lett å se hva som gjøres av våre egne folk og hva som skal belastes dem vi leier inn, sier Ringstad.
- NSB har fått ny konsernsjef, hvilke selskaper vil den tidligere TINE-sjefen Einar Enger benytte seg av?
- Ingen kommentar.
UELAND SELV RÅDGIVER
Tidligere NSB-konsernsjef Osmund Ueland har heller ikke lyst til å gå inn i detaljene rundt NSBs konsulentbruk. Har har selv akkurat startet opp som rådgiver på lederplan, og understreker viktigheten av rådgivningstjenestene.
- Min jobb var å omorganisere NSB, jeg trengte ekstern hjelp til å rekruttere nytt nøkkelpersonell til de forskjellige informasjonsavdelingene. Jeg hyret inn Dinamo til jobben og jeg opplevde at de gjorde en dyktig jobb, sier han til Økonomisk Rapport.
- Men det hevdes at de personene Dinamo hyret inn som informasjonssjefer ikke var kompetente og selv måtte ha konsulenthjelp fra Dinamo. Hva sier du til det?
- Jeg fikk sterkt anbefalt Nita Kapoor og de andre som ble ansatt. Hvorvidt de følte at de trengte konsulentbistand fra Dinamo la ikke jeg meg opp i. Det var ikke mitt bord og det har jeg ingen kommentar til, sier Ueland. Om bruken av Kristin Moe sier Ueland at han hadde behov for å få råd fra en som kunne se det hele utenfra.
- Det sies også at Alfa Omega drev med mye som NSB ikke hadde noen nytte av i omstillingsprosessen.
- Det er absolutt ikke sant. De ansatte i NSB trengte nye visjoner og verdier og det var jo nettopp Alfa Omegas spesialfelt. De var proffe og stillferdige og satte gode spor, sier den nybakte konsulenten.