Norsktoppen

Publisert: 25. juni 2002 kl 11.39
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

I forbindelse med kartleggingen av Norges 250 største bedrifter ble det presenteres en kvalitativ undersøkelse av strategier for økt mangfold i de 40 selskapene som hadde kvinner både i styret og ledelsen i fjor. Undersøkelsen så nærmere på hvordan målsettinger, personalpolitikk og interne programmer i bedriftene har gitt resultater i fjorårets beste bedrifter.

- Halvparten av selskapene i denne kategorien har klare strategier for sitt arbeide med økt kvinnerepresentasjon og mangfold. De har satt klare mål for sitt arbeid med likestilling og mangfold i selskapet. Kun et fåtall, fem av 40 selskap, har en «bevisstløs» politikk på dette området, sier Marit Hoel som har gjort undersøkelsen.

- Vi ønsket å dokumentere hvordan lederkulturer fungerer i disse selskapene, sier Hoel.

Undersøkelsen er et samarbeid mellom Ledelse Likestilling og Mangfold, Barne- og familiedepartementet, Likestillingsombudet og Statens Nærings- og distriktsutviklingsfond.

DE INTERNASJONALE LEDER

Kartleggingen av strategiarbeidet avslørte at de internasjonale selskapene skiller seg positivt ut.

- Utenlandske selskaper har lenger tradisjon for å dokumentere og analysere seg selv. De ser poenget, og ikke minst resultater, av å presentere årlige statistikker om mangfold og arbeidet med å øke kvinneandelen i selskapet, sier Hoel.

Saken fortsetter under annonsen

Phillips Petroleum har i godt over 10 år dokumentert og analysert sitt arbeid.

- Jeg synes det er en svakhet dersom man ikke kan dokumentere at man gjøre det riktige. Å dokumentere er en del av det å drive business. Det er ikke en utgift, sier administrerende direktør Lars A. Takla i Phillips. Fra neste år må alle norske virksomheter rapportere om sitt likestillingsarbeid i årsrapporten.

Det er også en klar sammenheng mellom omfanget av etiske forpliktelser og antall kvinner i selskapsledelsen.

- Etisk målsetting og antall kvinner i bedriften og i ledelsen henger klart sammen. Vi ser at kvinner rømmer fra bedrifter uten etikk, sier statsråd Laila Dåvøy. Hun berømmer én av årets tre vinnerbedrifter, Phillips Petroleum, for å legge vekt på å dokumentere og analysere utviklingen av rekruttering av kvinner og arbeidet med mangfold internt i bedriften.

- Det er nødvendig med solid dokumentasjon dersom norske bedrifter skal komme på høyden med de internasjonale på dette området, sier Dåvøy.