Norske spillutviklere får støtte
1. april gikk søknadsfristen ut for andre runde med prosjektutviklingsstøtte til interaktive produksjoner. Det kom totalt inn 13 søknader, fem av disse var fra spillutviklere, noe som vitner om stor interesse, ifølge prosjektkoordinator Kaja Hench Dyrlie i Filmfondet.
Spillutviklerne som nå håper de får tildelt penger er Artplant, Capricornus AS (Caprino), Innerloop, Running Games og Bronze Forge. Hvem som får støtte avgjøres på fondets styremøte 5. mai.
Norske spillutviklere
Artplant: Medutvikler på flere barnespill for NRK Aktivum
Caprino: Flåklypa Grand Prix
FunCom: Speed Freaks, No Escape, Anarchy Online
Innerloop: Project I.G.I
Levende Bøker: Kongekamp etc. (lærespill for barn)
Razorwax: DarkFall (Online-rollespill, under utvikling)
PAN Vision: Kripos, flere barnespill for NRK Aktivum
Minimedia: Ungene i gata (under utvikling)
Running Games AS: Utvikler et abonnementsbasert Internett-spill kalt «Feudalia».
Bronze Forge: Utvikler abonnementsbasert Internett-spill rettet mot norske ungdommer.
Kilde: Manual.nu og Økonomisk Rapport
Verdikjeden
Utviklerne: De som lager spillet. Utviklerne kan være uavhengige selskaper eller en avdeling av en forlegger. Utviklerne kaster gjerne en idé til en utgiver, som finansierer utviklingen av spillet. Utviklerne kan også få oppdrag fra utgiverne om å utvikle et spill rundt et spesielt konsept som forleggeren har. Eksempler på utviklere er: Electronic Arts, Funcom, Konami, Lucasarts, Atari.
Produsentene: Inkluderer alle selskaper involvert i produksjonen av plattformer (hardware) som pc, konsoll, mobiltelefon, PDA og interaktiv TV. For å utvikle et spill til en spesiell plattform, må utviklerne skaffe en lisensavtale med de respektive plattformprodusentene. De må betale en lisensavgift for å slippe til plattformen. Eksempler på produsenter er: Sony (Playstation), Microsoft (Xbox) og Nintendo (Gamecube).
Utgiverne: Her ligger hovednøkkelen for å få finansiert utviklingen av et spill. Utgiveren bestemmer hvilke spill som skal utvikles og leder det videre arbeidet sammen med utvikleren. Der hvor utgiveren bidrar med hoveddelen av finansieringen, får de også opphavsretten til spillet, samt at utgiveren får det meste av inntektene som kommer. Eksempler på utgivere er: Nintendo, Sega, Electronic Arts, Microsoft, Atari.
Distributørene: Opptrer som mellomledd mellom forleggerne og forhandlerne. Eksempler på distributører er: BJ Electronics Software, Bonnier Multimedia, Egmont Entertainment, Unsaco.
Forhandlerne: Detaljistene er hovedveien til spillmarkedet. Butikkene er fremdeles stedet hvor forbrukerne oftest kjøper spill. Men i økende grad foregår denne handelen over Internett.