Norske Skog ante faren

Publisert: 20. oktober 2008 kl 10.04
Oppdatert: 21. oktober 2008 kl 09.30
I fjor påske ble konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Norske Skog for første gang advart mot et begrep han ikke hadde bitt seg merke i før: "Subprime".

Begrepet beskriver den pågående boliglånskrisen i USA, og konsernet forsto at utviklingen kunne få dramatiske følger.

- Vi bestemte oss for at vi skulle ut å refinansiere gjeld før sommeren, sier Rynning-Tønnesen til Dagens Næringsliv.
Saken fortsetter under annonsen


Ved påsketider i fjor hadde Norske Skog 16 milliarder kroner i gjeld og en markedsverdi på 20 milliarder.

Konsernet greide å refinansiere fire milliarder kroner av gjelden før sommerferien. I tillegg fikk det til et salg av fabrikkene i Korea og hovedkontoret på Oksenøya.
Saken fortsetter under annonsen

- Det var veldig bra, sier Ryning-Tønnesen i dag.

Papirindustrien fikk store problemer for to år siden - før alle andre bransjer, og Norske Skog måtte ta grep tidligere enn andre.

Saken fortsetter under annonsen
Krisen i den internasjonale økonomien har ført til at stadig flere selskaper har rast forbi Norske Skog mot bunnen på Oslo Børs, skriver DN.

- Når det først var slik at vi kom i en vanskelig inntjening, var det kanskje bra at den kom før hele dette finansielle snøskredet. Vi er mye sterkere nå. Pluss at dem vi har måttet si opp, lettere har fått seg nyt arbeid, sier han til DN.

Norske Skog har nå 5,5 milliarder norske kroner på bok. Enda gjenstår oppgjør fra hovedkontoret på 400 millioner kroner.
Saken fortsetter under annonsen


- Det er ikke mange andre som har solgt så massivt med eiendeler for å skaffe seg likviditet og som sitter sånn vi gjør nå. Det er litt spesielt, sier Rynning-Tønnesen til DN.



Saken fortsetter under annonsen