Norske matpriser til værs

Publisert: 6. mai 2008 kl 10.44
Oppdatert: 7. mai 2008 kl 09.23

De internasjonale matprisene stiger og stiger. Norske bønder har lagt skyhøye krav om inntektsøkning på bordet i årets jordbruksoppgjør. Priseffekten av jordbruksoppgjøret kan bli brutal. De varslete prisøkningene på mat fra leverandørene er bare småpoteter i sammenligning. Det mener Rema-direktør Martin Kafstad og Orkla-direktør Håkon Mageli i Dagens Næringsliv i dag.

1 mai, varslet leverandørene av norsk mat om nye prishopp i stor skal fra 1. juli. Leverandørene øker sine priser på grunn av prisøkning internasjonalt på en rekke råvarer, som korn, mais, soya, kakao osv.

Etter at bondeorganisasjonen la fram historisk høye inntektskrav i forrige uke, mener de to direktørene at vi kommer til å oppleve et dobbelt prishopp på mat til sommeren.

Verden over skaper økte matpriser store problemer, ikke minst for millioner av fattige i de store byene. Siden nyttår har matprisene steget over 50 prosent i noen av de fattigste landene i Asia. Men på landsbygda, som den thailandske tjener bøndene penger som aldri før og folk reiser tilbake til landsbygda, fra byene. Thailandske myndigheter frykter at fabrikkene vil tømmes for folk og setter opp minstelønna med i gjennomsnitt 4,6 prosent.

Saken fortsetter under annonsen