Norsk industri må støttes

Publisert: 16. mai 2002 kl 10.54
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Nera-sjefen hevder han ikke skal snakke om sin egen syke mor når bruk av oljemilliarder og næringspolitikk er temaet. Likevel er han ikke sen om å ta utgangspunkt i Neras egne erfaringer med norske tilskuddsordninger, men Skjeie understreker at kritikken har et generelt trekk:

- Våre politikere er for lite opptatt av at norsk industri flyttes til utlandet. De har lagd ordninger som er preget av for stor innadvendthet. Jeg tenker på distriktspolitikk, såkornfond og det skarpe fokuset på småbedrifter. De glemmer at det allerede er noen som har vært ute i verden og sloss, og de ser ikke at det er mulig å bygge kraftsentra rundt disse. I sin tid ble ABB i Norge valgt til å være «center of excellence» på global basis for storkonsernet. Se på Hydro Aluminiums posisjon med verdens bilprodusenter.

BLI BEST

Skjeie er rask til å trekke frem konkrete eksempler på at norske støtteordninger lider under mangelen på ambisjoner. Det er ikke som i idretten, der det er om å gjøre å være best, hevder han.

Først trekker han frem GIEKs eksportordninger.

- Vi har et rammeverk som går ut på at vi ikke skal være dårligere enn andre, men i praksis fører det til at vi heller blir nummer to eller tre. Mens vi bidrar med garantier på 80-90 prosent, opplever vi stadig å komme til kort fordi konkurrentene kan skilte med 100 prosent eksportgaranti. Skjeie viser her konkret til Canada.

- Hvorfor har vi ikke bedre regler for å utgiftsføre FoU-kostnader? Hvorfor er SND bare opptatt av småbedrifter? Selv fikk vi i fjor avslag på en søknad om støtte på 10-20 millioner kroner for å forske rundt bredbåndssatsingen. Vi fikk nei fordi vi var for store. Og hva med valutapolitikken? Hvordan skal norsk eksportindustri kunne konkurrere når kroneverdien stadig øker?

Saken fortsetter under annonsen

Skjeie har snakket seg varm om noe han mener er fullstendig feil. Han slår fast at norske myndigheter helt savner en offensiv strategi. Han mener rett og slett at Norge nå går glipp av store muligheter, og mener at en satsing på et selskap som Nera i samarbeid med norsk privat kapital kunne gitt stor avkastning.

- Dessverre er det få som er opptatt av at det norske kapitalmarkedet er for lite.