Norsk industri krymper hurtig

Publisert: 3. desember 2008 kl 10.35
Oppdatert: 4. desember 2008 kl 23.39

Den norske PMI-indeksen (Purchasing Managers Index) som her i landet utarbeides av Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA) og Fokus Bank falt fra 42,6 til 40,8 i november (sesongjustert).
Det er ny bunnotering for den viktige økonomiske indikatoren som har falt sju måneder på rad

Industrien krymper

PMI - eller innkjøpssjefindeksen - indikerer aktiviteten i produksjonsbedriftene, og baserer seg på fem forhold; nye ordrer, nivået av varer på lager, produksjon, kjøp fra underleverandører og sysselsetting. PMI-indeksen består av flere delindekser.
En indeks under 50 betyr at aktiviteten i produksjonsbedriftene krymper.
Norsk PMI har ikke vært over 50 siden mai i år.
- Dette viser at industriaktiviteten fortsetter nedover med uforminsket styrke, sier sjeføkonom i Fokus Bank, Frank Jullum, til E24.

- Ser mørkt ut

Jullum peker på at stemningsfallet er bredt sammensatt. Det er fall i både ordre- og produksjonsindeksen. Relativt nytt er det at sysselsettingsindeksen også er fallende.
- Dette indikerer at bremsene er på, og vi går inn i en periode med lavere aktivitet. Bedriftene ansetter færre folk, og dette vil vi se at får ringvirkninger gjennom resten av økonomien, forklarer Jullum.
Den siste dominobrikken som har falt, er indeksen som viser lagertilpasningen. Denne faller mye, men det er et godt tegn, mener sjeføkonomen.
- Fallet tyder på at bedriftene har skjønt at det er en etterspørselssvikt i gang. Det er bra at de tilpasser seg, selv om det selvfølgelig er negativt at det ser såpass mørkt ut, fastslår Jullum som mener Norges Bank bør kutte renten med et helt prosentpoeng (100 basispunkter) på sitt neste rentemøte.

Global trend

Mandag ble det lagt frem PMI-indekser for november i både USA, Europa, Russland og Kina. Alle ligger godt under 50 og har falt til rekordlave nivåer.
I tillegg har Polen, Ungarn, Sverige, Tsjekkia og Sør-Afrika lagt frem tilsvarende målinger som viser noen av de kraftigste fallene i produksjonen som er målt.
- Tempoet i produksjonsfallet er vært ondskapsfullt, sier sjefstrateg Kevin Gaynor hos Royal Bank of Scotland.
- Hvis vi trodde siste kvartal var ille for verdensøkonomien, er det inneværende kvartal i ferd med å bli enda verre, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Europeiske analytikere mener den engelske og den europeiske sentralbanken vil kutte styringsrentene med minst 0.75 prosentpoeng på sine respektive rentemøter torsdag.