Norsk handelshus på Balkan

Publisert: 26. juni 2002 kl 12.25
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det hele startet med ordinær PX-virksomhet drevet av Morten Gylvik i forbindelse med SFOR-styrken i Bosnia. PX er betegnelsen på små altmuligforretninger som skal forsyne militære mannskaper. Slike virksomheter finnes over alt der internasjonale militære operasjoner foregår.

- Min bror ønsket å gjøre noe mer ut av dette, forteller Lasse Gylvik (31). Den tidligere snekkeren og elektrikeren ble overtalt av broren til å satse på Balkan. Med seg på investorsiden har de fått Varner Gruppen. Lasse Gylvik arbeidet først som snekker og elektriker før han startet opp på Balkan.

MILITÆRT MARKED

Det er lite penger blant folk flest på Balkan. Derimot sitter pengene atskillig løsere i de militære styrkene, som bare i Kosovo teller innpå 40.000 personer. Hertil kommer styrken i Bosnia på 19.000 personer, og en rekke ansatte i humanitære organisasjoner. Brødrene Gytvik har fått PX-kontraktene for hele området. Bare den militære delen av markedet tilsvarer derfor en mellomstor by i Norge.

- Vi legger ikke skjul på at vårt økonomiske fundament hviler på Nato- og FN-avtalene våre. Et ufravikelig krav andre veien, er at vi forplikter oss til å legge vestlig lovverk og etikk til grunn for virksomheten vår.

Stor arbeidsledighet hemmer kjøpekraften hos lokalbefolkningen. Men handelen er jevnt økende også i dette markedet.

SATSINGEN

Saken fortsetter under annonsen

Nå utvider brødrene virksomheten gjennom konseptet Maxi, en butikkjede som forsyner både nasjonale og internasjonale forbrukere. Det har resultert i seks butikker i Bosnia, tre i Kosovo og to i Makedonia. I tillegg driver brødrene Gylvik FN-kjøkkenet i Kosovo Polje. Fire nye Maxi-butikker er under planlegging. - Selvfølgelig gjør vi dette for at det er mulig å tjene penger. Markedet er stort, men tilbudet er lite. Vi som er først har derfor en fordel.

Varespekteret dekker nå hvitevarer, foto, sport og fritid, klær, sprit og vin, matvarer, med mye mer, blant annet laks og ost fra Norge. – Produksjonen på Balkan ligger nede, derfor er det meste importvarer. Fra lokale produsenter tar vi mest melkeprodukter, brød, egg, litt pålegg og vin.

Brødrene driver også reisebyrå og restauranter.

HVIT ØKONOMI

Av virksomhetens 230 arbeidstakere er ca. 215 lokalt ansatte.

- I et hav av svart økonomi er vi selv interessert i, og har avtalemessige krav på oss, til å følge de skatte- og avgiftsmessige regelverk som finnes i landene på Balkan. Etter hvert vil vi få sterk konkurranse, og i den konkurransen er det bare like rammevilkår som kan fungere. De rammevilkårene må ligge innenfor en erkjennelse av et demokratisk og juridisk velfungerende regelverk. Ikke minst med tanke på den utbredte offentlige korrupsjonen er fremtiden både for oss og samfunnet rundt oss avhengig av en utvikling basert på sunne prinsipper.

Et aspekt på Balkan er mafiaøkonomien, som skremmer bort seriøse investorer. – En av de store utfordringene for myndighetene er å få bukt med dette. Vi merker også at det er slike tendenser her i Kosovo, selv om vi så langt har sluppet problemer.

Saken fortsetter under annonsen

PX’ene bedriver avgiftsfritt salg, i henhold til internasjonale overenskomster. Maxi-konseptet er underlagt nasjonale skatte- og avgiftsregler. – Kosovo er foreløpig FN-styrt, slik at det er FN som hittil har bestemt skatte- og avgiftsnivået. Det er fortsatt noe lavere enn i Vest-Europa.

ARBEIDSVILKÅR

Arbeidskraften er rimelig og kompetansenivået høyt på Balkan. Derfor kan investeringer i de fleste sektorer bli lønnsomme, slik man har erfart i Polen og Baltikum.

- Vi lønner våre ansatte fra 325-750 euro i måneden. I så måte trenger vi ikke skamme oss i forhold til de humanitære organisasjonene som betaler sine lokalt ansatte 350-500 euro.

Når det gjelder arbeidstid, ferie med lønn, sykedager, etc, følger Maxi-kjeden norske ordninger. – Dette var for så vidt velkjente goder i det gamle Jugoslavia, men fungerer ikke i den nye og til dels rå kapitalismen som ennå ikke har tilpasset seg normale standarder. Fagforeninger finnes ikke innenfor varehandel. Men vi har vår egen personalhåndbok som regulerer rettigheter og plikter. Vi har få disiplinærproblemer. Fallhøyden fra en godt betalt jobb hos oss til samfunn med 70-80 prosent arbeidsledighet er høy. Tyveri blant ansatte har vært en utbredt øvelse i mange bedrifter på Balkan, som heller ikke vi har sluppet unna. Men vi tror at kontant reaksjon mot utro medarbeidere, paret med reale vilkår for de trofaste har fått bukt med problemet. Ordnede forhold i et samspill mellom ledelse og ansatte fungerer her som andre steder.

EGEN RISIKO

Omsetningen i kjeden, som eies av Norwegian PX Trading AS, har vært jevnt økende fra den spede begynnelsen i 1997. I 2001 var den på snaut 170 mill kroner.

Saken fortsetter under annonsen

- Det var ingen som ville risikere penger da vi startet. Vi måtte selge det vi hadde for å investere her nede. Nå klarer vi oss bra, forteller Lasse Gytvik.

Trenger investeringer

Flyktningerådets Kosovo-leder Kari Mette Monsen ønsker investorer som brødrene Gytvik velkommen. – Dette trenger vi mer av.

Hun peker på at manglende investeringer med stor arbeidsledighet hemmer utviklingen mot et velfungerende, normalt samfunn. Jobber skaper inntekter, som brukes i nærområdet.

Flyktningerådets prosjekter i Kosovo er boligbygging for flyktninger, fri rettshjelp som skal sikre dokumentasjon på arbeid og borett.