Norsk bankgigant

Publisert: 17. februar 2004 kl 15.04
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Nordiske bedrifter ble kjøpt opp eller innfusjonert for 50,8 milliarder dollar (330 mrd. kroner) i 2003. Det er en oppgang på 43 prosent fra 35,5 milliarder i 2002. I alt byttet 957 bedrifter eier på denne måten. Det er færre enn i 2002, da antallet nådde 1107.

Nordens klart største fusjon var dansk. Den var 3,5 ganger så stor som den nest største fusjonen, og skjedde mellom søsterrederiene D/S Svendborg og D/S 1912, som ble AP Møller - Mærsk. Dette er danmarkshistoriens største fusjon. Begge selskapene var børsnoterte, men hadde likevel AP Møller-konsernet som hovedaksjonær.

STØRST AKTIVITET

2003 var et ganske gjennomsnittelig år i denne sammenheng. Målt i kroner, ligger fusjonene og oppkjøpene litt over gjennomsnittet de siste 12 år, mens antallet fusjoner er blant det laveste.

Tallene gjelder der en nordisk bedrift blir kjøpt eller innfusjonert. Nordiske bedrifters oppkjøp av bedrifter utenfor Norden er ikke med, men vi presenterer nedenfor også en liste over de største transaksjonene i denne kategorien.

Norges største fusjon, Gjensidige NOR og DnB, ruver også i nordisk perspektiv. PGS-kreditorenes konvertering av lån til aksjer hadde et så stort format at det havnet på fjerdeplass på den nordiske listen over oppkjøp og fusjoner. Og hvem husker ikke at tradisjonsrike Bergesen d.y. ble solgt ut? Norges tredje største eieroverdragelse inntar syvende plass på listen.

Det skjedde mest på oppkjøpsfronten i Danmark. Verdien av de 40 største oppkjøpene/fusjonene utgjorde 75 prosent av totalen. Av dette igjen var danske bedrifter involvert i 46 prosent, mens den norske andelen var 20 prosent, et normalt tall sett i forhold til størrelsen på økonomien.

Saken fortsetter under annonsen

Vi har gått litt dypere inn i de 25 største fusjonene/oppkjøpene, og har funnet ut at eiendomsmarkedet er klart overrepresentert i statistikken. Syv av de 20 største eierskiftene var innenfor eiendomsbransjen. Handelsnæringen er sterkest underrepresentert. Varehandel er totalt fraværende.

INTERNORDISK

Når vi ser på de 40 største fusjonene/oppkjøpene, ser vi at mesteparten er nasjonale eller internordiske, målt i verdi. 66 prosent av verdien gjelder transaksjoner der begge parter er fra samme land, mens 76 prosent er internordiske. Finland blir i størst grad kjøpt opp av bedrifter utenfor Norden, mens Danmark og Island er mest nasjonale i denne sammenheng. USA er det største oppkjøperlandet utenfor Norden, med Storbritannia på andre plass.

STATOILS KJØP

Store oppkjøp og fusjoner får vanligvis stor oppmerksomhet. Unntaket er transaksjoner i oljesektoren, der beløpene er stå store at vi ikke klarer å skille den ene store nyheten fra den andre. Knapt noen utenfor oljemenigheten har hørt om Statoils overtakelse av 49 prosent av BPs interesser i gassprosjektet In Salah og 50 prosent av BPs gassprosjektet In Amenas, begge i Algerie. Statoil betalt 740 millioner dollar for prosjektet, et så stort beløp av det faktisk var den 13. største overtakelsen som et nordisk selskap var involvert i fjor. Dessverre forsyner ikke-nordiske bedrifter seg mer av våre bedrifter enn vi forsyner oss av bedrifter utenfor vårt geografiske område. Vi tok for oss de 46 største kjøpene/fusjonene der nordiske selskap var involvert, enten som kjøper eller som oppkjøpt bedrift, og fant at tre ganger så store verdier havne i ikke-nordiske eierhender som omvendt.


Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen




DnB NOR-konsernet
Markedsandel personmarked:
36 prosent

Markedsandel SMB:
37 prosent

Hovedbank for 60 prosent av landets 300 største
selskaper.
Kilde: Selskapet