Norges råeste hodejegere
Konsulentfirmaet A.T. Kearney krever det samme av sine vice presidents uansett hvor i verden de opererer. Her er det ikke snakk om å gi noen rabatt i forhold til et norsk lønnsnivå, som fortsatt er nokså stusslig i forhold til amerikanske topplederlønninger.
Det gir en norsk hodejeger et klart handicap i en bransje som tradisjonelt beregner sine honorarer som en tredjedel av den plasserte kandidatens første årslønn.
En vice president i A. T. Kearney skal fakturere for minimum 1 million dollar enten han driver sin hodejakt med base i Oslo eller New York.
Økonomisk Rapport vet at Reinertsen leverer dollarmillionen sin, og mer til! Han er rett og slett «konge» i A.T. Kearney!
Og en svært så diskret grå eminense som har spunnet et sinnrikt nettverk som gjennomgriper styrerom og toppledelse i svært mange av Norges aller største bedrifter.
Det ønsker ikke Thorvald Reinertsen å gi noen kommentarer til.
NRK-JEGER
Heller ikke at han i fjor løste en av de mest medieeksponerte hodejakter i moderne tid, jakten på NRK-sjef Einar Førdes etterfølger.
Oppdraget ble først gitt til fordums stjernejeger Steinar A. Hopland i Heidrick & Struggles som brukte vel et halvt år på ikke å finne ny NRK-sjef. Hopland måtte kaste inn håndkleet. Og forlot nylig bransjen for å bli fagsjef i Oslo kommune.
Styreleder Anne Carine Tanum i NRK engasjerte, med all mulig diskresjon, hodejeger Thorvald Reinertsen til å ta oppdraget.
Og Reinertsen leverte. John G. Bernanders hode ble lagt frem på sølvfat. Ingen lekkasjer. Styreleder Tanum kunne selv presentere den nye NRK-sjefens navn.
Vi sitter ansikt til ansikt overfor Norges råeste hodejeger på møterommet «Christiania» litt i høyden opp fra Grev Wedels Plass i Oslo. Han er ytterst korrekt antrukket, og like så i munntøyet. Trakteres med kaffe og Farris.
Ingen navn. Ingen tall. Ingen oppdragsgivere. Intet innsyn i hr. Reinertsens virksomhet og svært omfattende nettverk.
LAV PROFIL
- I dette yrket kommer du lengst ved å holde en lav profil. Du skal ikke stikke deg ut. Du skal tilrettelegge for gode beslutninger hos klienten, og ellers holde deg i bakgrunnen. Gjennom diskresjon og høy kvalitet på det du gjør, opparbeider du deg tillit og langvarige kunderelasjoner, sier Thorvald Reinertsen i samtale med Økonomisk Rapport.
Thorvald Reinertsen ble født og oppvokst i Farsund, denne forblåste lille utpost av en landsby der husene er plassert oppover en skråning. Han har sin hovedutdanning fra Krigsskolen, og har fylt på med noen vekttall fra Universitetet i Oslo og fra handelshøyskolen BI.
Det er snart 12 år siden han vinket farvel til sin direktørjobb i industrikonsernet Elkem for å bli hodejeger på fulltid. Gjennom sin karriere i Union, Saga/Statoil og Elkem kom han i kontakt med den amerikanske bedriftsrådgiveren George Kenning, som var bedriftsrådgivningens svar på Bonnie Tyler, størst i Norge (!).
Det var Thorvald Reinertsen som tok rollen som koordinator for en gruppe av toppledere som jevnlig kom sammen for å snakke om felles utfordringer innenfor ledelse og andre aktuelle temaer. Samlingene ble kjent i mediene under navnet «The President Meetings» tidlig på 1990-tallet.
Siden har det vært stille rundt den såkalte Presidentklubben, og vi kunne ha blitt forledet til å tro at George Kennings tankegods var dødt og begravet en gang for alle, og at det var slutt på de jevnlige toppledermøtene.
Så feil kan man ta!
FINMASKET NETTVERK
Riktignok kalles det i dag Lederforum, og ikke presidentklubber. Og Kenning står vel heller ikke på noen agenda lenger.
Sikkert er det at Thorvald Reinertsen koordinerer, sammen med de tidligere Akertoppene Karl Glad og Gerhard Heiberg, hele fire uavhengige Lederforum, som hver består av 8-9 toppledere.
Som en illustrasjon kan vi avsløre deltakerne på et av Reinertsens lederforum; Bård Mikkelsen i Statkraft, Harald Tyrdal (Ex Narvesen, nå Optimera), Terje Venold i Veidekke, Erik Amlie i Hjemmet Mortesen, Tore Tønne (selvstendig), Bjarne Aamodt i Telenor, Bjørn Flatgård i Elopak og Dyno-sjef Dag Mejdell.
I vår møttes denne mannsterke gruppen i Roma for å snakke om selvvalgte temaer. Neste møte skal etter det Økonomisk Rapport kjenner til avvikles i november, «hjemme hos» en av deltakernes bedrifter.
Det er likevel ikke bare menn som møtes i Reinertsens regi. Finansdirektør Kirsten Idebøen i Sparebank 1- Gruppen bekrefter overfor Økonomisk Rapport at hun er medlem av et av Reinertsens Lederforum.
Thorvald Reinertsen vil verken bekrefte eller avkrefte navn på deltakere, men bekrefter eksistensen av lederforum.
KRONPRINSENE
Som om ikke det var nok har Thorvald Reinertsen hvert år de siste fjorten årene arrangert en Septembersamling i Sør-Frankrike for 12-14 utvalgte «To-ere» fra bedrifter som Aker, Elkem, Statoil, Sparebanken NOR, Storebrand, Nycomed, Norske Skog, Kværner og flere til.
Også i år møttes kronprinsene fra inviterte storbedrifter på kyststripen langs Cannes og Nice. Samlingen gjennomføres som et «workshop» der deltakerne er med på å blinke ut temaer.
- I dette gamet er det nødvendig å bygge relasjoner og nettverk, og vedlikeholde relasjoner, kommenterer Thorvald Reinertsen.
I gode tider er det nok å gjøre for alle som går rundt og kaller seg hodejegere. Når jaktmarkedene blir magrere, er det kvaliteten på nettverkene som avgjør hvem som står igjen på valen.
- Firmaene vokser opp som paddehatter i gode tider. Men forsvinner like fort i dårligere tider.
SIDESPRANG
Også hodejegere flytter på seg, og sjekker ut om gresset er grønnere på den andre siden, hos en av konkurrentene.
Tidligere i år har også Thorvald Reinertsen hatt seg et sidesprang, og gikk inn som assosiert partner i hodejegerfirmaet Boyden.
Han var ikke «happy» med en nyutnevnt sjef for hodejegerpraksisen i A.T Kearney, og gjorde alvor av sin trussel om å flagge ut. Så fulgte sjefsskifte på A.T. Kearney-toppen, og den nye toppen fløy flere ganger til Oslo for å forsøke å hente tilbake Reinertsen.
- Jeg har fått erfare hvordan det må oppleves for fotballspillere å skifte klubb, humrer Thorvald Reinertsen.
Hodejeger Thorvald Reinertsen vil ikke engang røpe hvor mange oppdrag han løser i løpet av et år. Men nøyer seg med å si: - Dette er håndverk og skreddersøm.
Økonomisk Rapport vil anslå at Thorvald Reinertsen i løpet av et år gjennomfører et sted mellom 20 og 30 leveranser, og kan fakturere opp mot 10-12 millioner kroner i løpet av et år for det. Reinertsen beveger seg nesten utelukkende i de aller øverste sirklene. Han er også en praktiserende coach, og tar på seg store management audit-oppdrag, og har gjort det både i Aker/Kværner og i nyskapningen If Skadeforsikring.
A.T. Kearney krever mye av sine vice presidents, men lønner dem rikelig når de leverer. I fjor rundet Reinertsen 6 mill. kroner i netto ligningsinntekt.
- Hvorfor så diskret og tilbaketrukket?
- Det er det som gir deg legitimitet i denne bransjen. Stikker du deg frem, vil du nok få venner, men du vil samtidig få uvenner, fremholder Reinertsen.
Selv om markedet for searchtjenester både i Norge og resten av verden har falt markant, har Thorvald Reinertsen nylig hentet inn Tor Lian som ny vice president ved A.T. Kearneys Oslo-kontor.
UTFORDRERNE
Korn/Ferry International er Norges desidert største hodejegerfirma, og omsatte i 2001 for 35 mill. kroner. I tillegg kommer en omsetning gjennom Futurestep (som eies av Korn/Ferry) på 26. mill. kroner. Futurestep går litt lenger ned i organisasjonene, og jakter typisk på fagspesialister og mellomledere. Totalt omsetter Korn/Ferry-sjappa for vel 60 mill. kroner.
Korn/Ferrys sjefsjeger inn mot det norske markedet heter Torbjørn Gjelstad, som er utdannet psykolog. Gjelstad har det til felles med Reinertsen at han holder en lav profil, og kjevene bites sammen når vi penser inn på navn på kandidater og oppdragsgivere.
Økonomisk Rapport anslår Gjelstad årsomsetning til å ligge mellom 10 og 12 mill. kroner, noe som gir ham en klar andreplass på Økonomisk Rapports liste over Norges råeste hodejegere.
På en tredjeplass finner vi danske Lars Esholdt, yngstemann i den norske hodejegerligaen, og er den som nok kjører den høyeste medieprofilen etter at Steinar A. Hopland nylig sjekket ut av bransjen. Han er på trappene med en ny bok om den norske headhunterverdenen, som vil være i handelen om noen uker.
Lars Esholdt startet ut som Executive Search-konsulent i Danmark, og har gått gradene i norske ISCO Group før han brøt ut for å starte opp sitt eget firma Human Capital Group (HCG).
HCG har vært eksponert mot teknologi, konsulent og media, og måtte tåle et omsetningsfall fra 2000 til 2001. Men Esholdt holder koken, og har et omsetningsnivå på mellom 6 og 8 mill. kroner.
ISCO Group er et av de mest profilerte hodejegerfirmaene med norske røtter, startet opp av en bransjens norske pionerer Knut Isachsen. Mens Isachsen kjørte en relativt høy medieprofil, har hans etterkommere valgt en mer tilbaketrukket profil, og ønsker ikke å profilere enkeltkonsulenter.
Mest kjent ble firmaet da Økonomisk Rapport i fjor kunne avsløre at firmaets partnere må betale 1 mill. kroner til firmaet for å få lov til å tre ut av partnerskapet!.
ISCO Group har klart å erstatte en del av oppdragene mot teknologi-media og telekom-sektoren med oppdrag fra offentlig sektor, et område som har et vekstpotensial om statsråd Victor D. Norman lykkes i å gå fra Ord til Handling.
ISCOs mest fremtredende profil heter Jens Petter Heyerdahl, som figurerer både som partner og adm. direktør.
Selv om han må bruke tid på «uproduktiv» administrasjon antar vi at Jens Petter Heyerdahl sørger for sin del av inntjeningen til firmaet, og anslår en omsetning på 5-6 mill. kroner.
Femtemann på vår Topp-5-liste heter Fred O. Jacobsen, og er sjefsjeger i Egon Zehnder. Jacobsen leder firmaets København-kontor, og betjener det norske markedet fra København og fra suiter på Grand Hotel i Oslo.
- Diskresjon rundt oppdragsgivere og kandidater er hellig. Vi har ingen interesse av for mye profilering i mediene. Du kjenner vårt firma godt nok til å vite at jeg ikke kan svare på dine spørsmål, sier Fred O. Jacobsen. Han gjør det klart at Egon Zehnder kun har en kasse, den ligger i Sveits, og firmaet bryter ikke opp inntektene ned på de enkelte markeder.
Økonomisk Rapport er kjent med at Egon Zehnder har en betydelig oppdragsmengde også i Norge, og anslår Fred O. Jacobsens norske omsetning til å ligge mellom 5 og 5,5 mill. kroner.
FØRSTEKVINNE
Kanskje ikke så uventet ender vi opp med en Topp 5-liste som består utelukkende av menn. Og det er jo også et slags svar på hvorfor det er så få kvinner i styrerom og ledende stillinger ellers i næringslivet.
Kjente kvinneprofiler som Bente Heuch og Aud Austbø Pettersen har enten gått ut av bransjen eller trappet ned sin aktivitet. Cecilie Ditlev-Simonsen gjorde det skarpt som hodejeger i Futurestep, men ble nylig headhuntet til direktørjobb i Norsk Hydro.
Norges råeste kvinnelige hodejeger heter Anne Elisabeth Rosenvinge (52), som i 1996 startet sin hodejegerkarriere i Solér Search og Selection. Der har hun bygget seg opp til en årlig omsetning på 3-5 mill. kroner, i hovedsak fra varehandel og eiendom.
Etter at firmaet i fjor ble solgt ut til amerikanske TMP Worldwide, valgte Anne Rosenvinge å slutte. Etter en karantenetid på seks måneder, har hun nylig rykket inn som partner i Compass Human Resources Group.
Hodejegerligaens TOPP 5 | ||
Økonomisk Rapport presenterer oversikten over Norges råeste hodejegere, målt i omsetning. | ||
1. Thorvald Reinertsen (61) | A.T. Kearney | 10-12 mill. kroner |
2. Torbjørn Gjelstad (51) | Korn/Ferry | 8-10 mill. kroner |
3. Lars Esholdt (39) | Human Capital Group | 6-8 mill. kroner |
4. Jens Petter Heyerdahl (49) | ISCO Group | 5-6 mill. kroner |
5. Fred O. Jacobsen (48) | Egon Zehnder | 5-5,5 mill. kroner |
Kilde og copyright: Økonomisk Rapport. |
Slik gjorde vi det
Økonomisk Rapport har pr. oktober 2002 gjennomført en omfattende analyse av selskapene som opererer i det norske markedet, med sikte på å peke ut de enkeltpersoner som genererer mest inntekter. Vi har også sett på selskaper som betjener det norske markedet fra kontorer i København, Stockholm og London.
Vi baserer oss på de enkelte selskapers regnskaper, et stort antall intervjuer med sentrale aktører i bransjen og også rapporten «Executive Search in Europe 2002», utarbeidet av Economist Intelligence Unit.
Økonomisk Rapport har vurdert 50 ledende norske hodejegere, og anslått deres personlige omsetning knyttet til executive search. Dette er ikke en absolutt fasit, men vårt beste anslag. Det er verdt å understreke at executive search-konsulentene er avhengig av kolleger og back-office for å gjennomføre sine leveranser. Enkelte kjøper dessuten tjenester fra underleverandører.
Vi forholder oss til executive search i tradisjonell forstand, og regner ikke annonsert rekruttering som hodejakt. Det må også nevnes at flere av hodejegerne også tilbyr relaterte tjenester som management audit og coaching.
Skulle noen føle seg forbigått, og kan dokumentere en omsetning som gir listeplass, er det bare å skrive til audun.farbrot@orapp.no.