Norges dyreste arbeidere
Over 5000 Hydroansatte er skrelt vekk etter at prosessen med Saga-oppkjøpet var gjennomført. Store summer er siden investert i teknologisk utvikling og bedre produksjons- og logistikksystemer. I Norge så vel som i utlandet. Behovet for ansatte er blitt tilsvarende mindre.
I stedet for å velge konfrontasjonslinjen, har selskapet valgt å gjøre omstillingen på en smidigst mulig måte. Pakker og tilbud om førtidspensjonering har gjort at protestaksjonene har vært få.
DYRE «GAMLE»
- Det er dyrt å nedbemanne, dersom man ikke bare slavisk følger reglene om ansiennitet. Hydro er svært bevisst på hva slags arbeidsstokk som skal være igjen, samtidig som vi vil at den nedbemanningen som skjer skal være frivillig. Det sier informasjonsdirektør Tor Steinum.
Han regner at det koster fra rundt fem hundre tusen kroner til to og en halv million kroner å si opp hver ansatt. De fleste ligger rundt fem hundre tusen kroner, som da er kostnader til rene sluttpakker. De dyreste ordningene gjelder stort sett sluttpakker kombinert med tilbud om førtidspensjonering fra 58 år.
Tilbud om førtidspensjonering fra 58 år ble blant annet gitt i forbindelse med nedleggingen av magnesiumfabrikken på Herøya i Porsgrunn i vinter. De som valgte en slik førtidspensjonering ble da sittende igjen med ca 70 prosent av sin vanlige lønn.
Et annet eksempel er kjøpet av oljeselskapet Saga. Da brukte Hydro 500 millioner kroner for å få ned arbeidsstokken. Alternativet hadde trolig vært opprivende aksjoner fra «tunge»fagforeninger som var vant til at medlemmene hadde svært gode betingelser.
- Det er utrolig mange penger, og det er ingen lov som sier at dere må gjøre det på en slik måte. Hvorfor gjør dere det ?
- Hydro ønsker å være ordentlige i forhold til dem som blir berørt. Vi vil at det skal skje frivillig og at de som slutter enten skal ha funnet seg en jobb å gå til eller blitt førtidspensjonert. I tillegg vil vi ha fagforeningene med oss. Vi ønsker ikke åpne konflikter.
- Men dere kunne valgt å sparke ut fra ansiennitetsprinsippet?
- Det er ingen gunstig måte å gjøre det på. Det er ofte bedre å gå til en fornyelse av staben enn bare å satse på de eldste. Gjør du ikke det, vil du bare flytte aldersgrensen og sitte igjen med en stadig eldre stab, sier Steinum. Bedriften gir for øvrig også støtte til videreutdanning og kurs.
FØRTIDSPENSJONERINGEN FORTSETTER
Hydro omsatte i fjor for 153 milliarder kroner. Kjøpet av det tyske selskapet VAW vil øke omsetningen med ytterligere 30 milliarder kroner. Tallet på ansatte ligger nå på ca. 55.000 personer, iberegnet 17.000 VAW-ansatte. Ser man bort fra denne tilveksten, har nedbyggingen vært jevn.
Samtidig fortsetter omstruktureringen av Norsk Hydro. Mens det er satt av store midler til oppbyggingen av en ny aluminiumsfabrikk på Sunndalsøra, er det definert en effektivisering av den øvrige norske aluminiumsdriften som vil overflødiggjøre ytterligere 1100 personer.
- Hva med dem? Blir de bare sagt opp, eller kan de også vente seg pakker og tilbud om førtidspensjonering?
- Vi vil gjøre alt vi kan for å få til en frivillig nedbemanning da og. Jeg regner med at vi vil komme med de samme tilbudene som vi har gjort til nå, sier Steinum.
Det betyr igjen at minimum nye 500 millioner kroner vil gå ut av selskapet for at det skal bli mindre.