Norges Bank: Markedene fungerer bedre

Publisert: 26. mai 2009 kl 17.12
Oppdatert: 28. mai 2009 kl 09.02

Norges Bank la frem sin rapport om finansiell stabilitet.

Qvigstad fastslo at det har vært bedring i finansmarkedene, mens kastet malurt i begeret ved å si at det går stadig tyngre i realøkonomien.


Det er særlig i likviditets- og fundingmarkedet situasjonen har blitt bedre. Qvigstad minnet også om at det såkalte risikopåslaget i pengemarkedet er blitt mindre, og det er bra. (Dette er differansen mellom pengemarkedet og styringsrenten.)

Ingen friskmelding

Qvigstad trakk også frem på den positive siden av det igjen er mulig for næringslivet å hente inn penger ved legge ut obligasjonslån, men han vil ikke friskmelde markedene.
- De fungerer bedre, men ikke bra, sier han.
På den negative siden trakk han frem at selskapenes lønnsomhet er blitt lavere og at den realøkonomiske situasjonen derfor er verre, internasjonalt og i Norge. Han minnet om at vekstanslagene i Europa er nedjustert.
Qvigstad regner derfor med at utlånstapene vil øke. Han oppfordret derfor bankene til å bygge opp kapital nå.

Lav krisesannsynlighet

Men i sentralbankens risikoindeks, som presenteres i rapporten, holdes bankenes krisesannsynlighet lav. Den steg litt, til beskjedne 0,13 prosent, i fjerde kvartal i fjor, men sank igjen i 1. kvartal i år.

Saken fortsetter under annonsen


Egenkapitalandelen i bankene har sunket de siste ti årene, og er nå historisk lav. Mange banker trenger derfor tilførsel av ny egenkapital, ifølge rapporten. Og det kan bli vanskelig fordi Norges Bank regner med svakere bankresultater i tiden som kommer.

Bankenes samlede resultater var 32 prosent lavere i 2008 enn i 2007. Halvparten av tapene skyldes kurstap på verdipapirer.

Omtrent halvparten av bankene hadde negative resultater i fjerde kvartal i fjor. Årsaken var hovedsakelig tap på verdipapir og utlån. Bankenes resultater ble bedre i første kvartal i år, men Norges Bank vurderer utsiktene som svake.

Norges Bank regner med at bankene vil tape mer på utlånene i år enn i fjor. Tapene økte i fjor, men er langt unna katastrofenivåer.