Norges 50 største IKT-bedrifter: Halvparten gikk med underskudd

Publisert: 10. november 2003 kl 13.10
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Fjoråret ble det hittil tøffeste året for IKT-bedriftene, der kostnadskutt, omstillingsprosesser, høy kronekurs og generell markedsnedgang satte sitt klare preg på bransjen.

Norges 50 største IKT-bedrifter omsatte for til sammen 127,8 milliarder kroner i 2002, en økning på marginale 0,95 prosent fra 2001, viser oversikten som Økonomisk Rapport har laget over Norges 50 største IKT-bedrifter.

Enda verre blir det hvis vi tar vekk giganten Telenor, som alene står for 38 prosent av omsetningen blant de 50 største. De 49 andre på listen hadde en samlet omsetning på 79 milliarder kroner, en nedgang på nesten 2 prosent.

Elendigheten fortsetter ved at 28 av Norges største IKT-bedrifter leverte et negativt resultat før skatt i fjor, mot 21 bedrifter i 2001. Blant tapsslukene var Telenor, UPC Norge, EDB Business Partner og Ementor. Sistnevnte fikk også en stor omsetningsvikt på 27 prosent, og var blant omsetningstaperne sammen med Compaq (-28%), Eltek (-40%) og Ericsson (-46%).

- Fjoråret var meget tungt for næringen. Det ble mye preget av sparetiltak, forsiktighet og et sviktende marked, sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge.

Men 2002 var også året da det snudde. 30 av de 50 selskapene på listen greide å øke omsetningen, mens 26 selskaper fikk en positiv prosentvis endring i resultat før skatt.

De 49 bedriftene utenom Telenor gikk samlet sett med et beskjedent underskudd på 140 millioner kroner i 2002, noe som var en klar fremgang fra året før da underskuddet for de 49 endte på 2,1 milliarder.

Saken fortsetter under annonsen

- Fokus har endret seg fra omsetning til bunnlinje. Det har blitt jobbet med kostnadskutt enn vekst. Jeg er ikke overrasket over at omsetningen samlet sett flatet ut i fjor. At det i det hele tatt var vekst ser jeg på som positivt, mener Hoff i IKT-Norge.

20.000 FORSVANT

Bransjeforeningen IKT-Norge har i løpet av det siste året mistet 30-40 medlemsbedrifter som er gått til de evige IKT-marker. Anslagsvis 20.000 IKT-ansatte har mistet jobbene sine fra 2001 til 2003.

Ostehøvel-prinsippet ble brukt i 2001. Det var ikke nok, og øksen ble tatt frem i 2002. Nå er det tilbake til ostehøvelen igjen. Fremover vil vi stadig få høre om mindre nedbemanninger fra IKT-bransjen.

- Sett under ett synes jeg bransjen har greid opprydningen på en veldig god måte, selv om det finnes noen veldig triste skjebner, sier Hoff.

Bransjen også har fått en positiv effekt av nedbemanningen. Mange oppsagte har fått jobb hos sine tidligere kunder, noe som har økt bestillerkompetansen betraktelig. Det medfører at næringen nå får solgt mer spennende løsninger til bedriftene. IKT-bedriftene har rett og slett fått kunder som bedre skjønner nytteverdien - eller unytten - i produktene som tilbys.

- Man får kanskje noen tøffere forhandlinger om kontrakter som følge av dette, men økt kompetanse utløser også nye og spennende prosjekter. Det ser vi allerede, sier Hoff.

Saken fortsetter under annonsen

KUTTET NOK?

Spørsmålet er om næringen har kuttet og omstrukturert nok. IT-analytiker Morten Sundstø i Alfred Berg ser fremdeles mange synkeferdige IKT-skuter.

- Uten å være for stygg, så tror jeg ikke det er rom for mange av de selskapene vi ser i dag. I dag må bedriftene være svært smidig i forhold til sin forretningsidé, og kunne tilpasse seg kundens ønsker. Dessuten er de underlagt leverandørenes villighet til å gi fra seg arbeidsoppgaver, sier han.

Spesielt innenfor systemintegrasjon tror han ikke det er ferdig restrukturert. Bedriftene har en for høy andel av faste kostnader, og vil ikke tjene penger selv om det nå går mot en syklisk oppgang.

IT-analytikeren tror vinnerne fremover blir de som greide å omstrukturere samtidig som de kuttet hoder.

- De som bare har kuttet ansatte, har ikke økt sine komparative fordeler. Vinnerne blir de som ikke bare omstilte seg i forhold til den lavere kapasiteten, men også forandret sin business.

- Noen spesielle bedrifter du vil nevne?

Saken fortsetter under annonsen

- Eltek, Tandberg, Tandberg Television og delvis Nera. Selskapene som lykkes fremover har unik teknologi og produkter som kan konkurrere i et globalt marked. Det er imponerende gjort av de selskapene som greier å nedbemanne og omstille samtidig, sier Sundstø.

PILENE PEKER OPP

Selv om IKT-næringen har fått mye juling de siste årene, så er det viktig å tenke på at vi blir stadig mer avhengige av tjenestene IKT-bransjen tilbyr. Alle som plutselig blir uten tilgang til Internett vet hvor ødeleggende det er for arbeidsdagen. Mange av arbeidsoppgavene er nærmest umulig å utføre uten den infrastrukturen vi er blitt vante til å bruke.

Nå peker også pilene oppover, viser IKT-indeksen i regi av IKT-Norge og Norsk Gallup. Antall bedrifter som skal øke investeringene går frem, mens antall som skal redusere går tilbake. Indeksen viser at alle indikatorene har hatt positiv utvikling. Tendensen bekreftes gjennom 3. kvartalsregnskapene i år hvor selskap etter selskap melder om overskudd.

- I 1999 hadde vi en rekordhøy investering i bransjen, mye knyttet til år 2000-problematikken, men også på grunn av generell optimisme. Etter det har kundene hatt gode systemer som de greide seg med. Og hvis man ser nøkternt på det, så har det heller ikke kommet noe nytt som man bare måtte ha. Men nå har det gått fire år med lave investeringer, og nyinvesteringer tvinger seg frem. Mange handels- og industribedrifter må ha bedre IT-løsninger. Det vil gi vekst, men en jevnere vekst enn man har sett tidligere, forklarer Hoff.

- Gjennomsnittsalderen for PC-ene har økt med to år de siste par årene. Dette markedet kommer til å gå kraftig opp de neste 12 månedene, supplerer Morten Sundstø i Alfred Berg.

Per Morten Hoff i IKT-Norge tror det fremover går mot flere fusjoner, samarbeid og konsolidering.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg har vært med så lenge at jeg var med da Norsk Data gikk over ende. Deretter var det en sammenhengende vekst gjennom hele 1990-tallet til 2000. Nå blir det noen år med vekst, men samtidig back to basic og bunnlinjefokus, sier han.

TELENOR

På de neste sidene har vi profilert åtte IKT-bedrifter som har markert seg i årets som gikk.

  • Telenor, som havnet på førsteplass blant IKT 50 bedriftene;
  • BaneTele, som noterte størst omsetningsvekst;
  • Ericsson, som noterte størst omsetningsreduksjon;
  • Bankenes Betalingssentral, som økte omsetning, men så en resultatreduksjon;
  • Tandberg Television, som var blant resultattaperne;
  • UPC Norge, som noterte den dårligste resultatgraden;
  • Technoguide, resultatvinneren som ble kjøp opp av Schlumberger;
  • TietoEnator, som havnet på 50. plass