Norge må følge EF-dommen

Publisert: 14. april 2008 kl 16.56
Oppdatert: 15. april 2008 kl 10.40

Bakgrunnen er forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter, som trådte i kraft 1. mars i år. Den skal sikre utenlandske ansattes lønns- og arbeidsforhold når det offentlige kjøper tjenester og bygg- og anleggsarbeider. Etter at dommen i EF-retten - EUs "markedsdomstol" - i den såkalte Rüffert-saken falt i april, er det klart at et krav om å følge lokale tariffavtaler er i strid med EU-traktatens artikkel 49 om fri bevegelse av tjenesteytelser, og EUs utstasjoneringsdirektiv, skriver NHO i et brev til Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

Med det er forskriften også uforenlig med EØS-retten, da dommen gjelder i hele EU/EØS-området. Da forskriften var på høring i fjor høst, pekte NHO på at det er uklart om forslaget var gjennomførbart i forhold til EØS-retten. På det tidspunkt var det ikke falt dom i Rüffert-saken, men NHO fikk ikke medhold i at man burde vente på denne dommen.

Nå er dommen falt, og den tyske delstaten Niedersachsen ikke kan vedta at offentlige byggeoppdrag bare kunne tildeles etter reglene om offentlige anskaffelser til selskaper som betalte lønninger i samsvar med lokale tariffavtaler. For EF-domstolen var spørsmålet om den tyske delstatens bestemmelse om minstelønn var i overensstemmelse med utstasjoneringsdirektivets krav til prosedyrer for å fastsette minstelønn.

Domstolen konkluderte med at delstatens bestemmelse ikke oppfylte kravene til

prosedyrer i utstasjoneringsdirektivet artikkel 3. Bakgrunnen for dette var blant annet at minstelønnsbestemmelsen bare gjaldt en del av bygningssektoren og fordi bestemmelsen bare omfattet offentlige kontrakter. Dommens begrunnelse viser at den norske forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter ikke er forenlig med EØS-retten, slik NHO gjorde rede for i høringen.

- Dommens begrunnelse viser at den norske forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter ikke er forenlig med EØS-retten, slik NHO gjorde rede for i høringen, skriver direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, Sigrun Vågeng, i brevet til Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Med utgangspunkt i dommen, mener NHO at departementet må trekke forskriften.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi ber om en snarlig tilbakemelding på departementets standpunkt da vi vurderer å forfølge denne saken rettslig, skriver Vågeng.