Norge - eiernes paradis

Publisert: 25. september 2009 kl 14.42
Oppdatert: 25. september 2009 kl 14.45

IPRI.

En ny internasjonal indeks (International Property Rights Index - IPRI), utarbeidet av Property Rights Alliance i USA, fastslår dette. Indeksen er utarbeidet i samarbeid med den verdenskjente utviklingsøkonomen Hernando de Soto.

Det er første gang det er foretatt en så omfattende analyse av rettslig beskyttelse av eiendomsrettigheter. Tallene fra rapporten viser at det er nær sammenheng mellom økonomisk vekst og beskyttelse av eiendomsretten. Land med dårlig beskyttelse av eiendomsretten har lav økonomisk vekst, og omvendt.

Best.

70 land, som står for 95 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt, er satt under lupen. Norge får 8,3 av maksimum 10 poeng. Kongeriket skårer høyt på lovbeskyttelse (Legal and Political Environment) - med et ekstra pluss i denne kategorien for domstolenes uavhengighet og lite korrupsjon, og et lite minus (men likevel god karakter) for politisk stabilitet.

Vi skårer også høyt på kategorien for beskyttelse av fysisk eiendom. Norge er svakest på beskyttelse av intellektuell eiendom (7,9 poeng). Her havnet vi på 7. plass.

De dårlige.

Saken fortsetter under annonsen

Korrupsjon og mangel på politisk forutsigbarhet er fellesnevnere for landene på bunnen. De er ikke gode på noen faktorer. India, Kina og Russland havner også langt ned på lista, men de to første av disse landene har noen relativt sterke områder. India får 8,2 på domstolenes uavhengighet og 7,9 på beskyttelse av eiendomsrett på fysisk eiendom - men akk, landet er korrupt. Dette er også Kinas sterkeste område (6,9), men bare i byer.