Nordlysfeber

Publisert: 8. desember 2008 kl 15.41
Oppdatert: 10. desember 2008 kl 09.35

BBC-programmet har fått reiselivet ti å juble. Bedre Nord-Norge-reklame skal det mye til å få.

Programmet handlet om den kjente superkjendisen og skuespilleren Joanna Lumleys jakt på nordlyset. Det viste frem storslagne bilder fra Nord-Norge, og stadig flere land kjøper BBCs suksessfilm. I Norge er Joanna Lumley best kjent som Patsy i serien ''Absolutt fabelaktig''.

Nordlysprogrammet ble svært godt mottatt i Storbritannia da det første gang ble vist i september. Hittil er det vist åtte ganger på BBC.

- Nesten seks millioner briter benket seg ned foran skjermen første gang det ble vist. Siden er det solgt til en rekke land, og markedsverdien av Nord-Norge øker for hver gang det vises, sier seniorkonsulent Tare Steiro i Statskog.

Så langt har Danmark, Israel, Canada, New Zealand kjøpt programmet. Det samme har en rekke flyselskaper, som skal vise det på flyene sine.

Sammen med reiselivet i Mo i Rana var Statskog en viktig tilrettelegger under første etappe av verdensstjernes tur. Statskogs kjentmenn ble ikke utsatt for stjernenykker.

- Joanna Lumley var en jovial og tøff dame, som klarte seg bra i alle minusgradene og de tidvis primitive forholdene, sier Steiro.

Saken fortsetter under annonsen

Spør om nordlystur

De to første ukene etter at programmet ble vist på britisk fjernsyn økte Hurtigrutens kontor i London omsetningen med 10 millioner kroner sammenlignet med året før.

Og ringvirkningene når flere.

- Vi får mange forespørsler om turtips. Det er mange som ønsker å krysse Polarsirkelen i hundeslede etter å ha sett Joanna Lumley gjøre det, sier Geir Benden i Polarsirkelen Reiseliv til Newswire. Benden bisto det britiske TV-teamet da opptakene ble gjort i mars i år.

- Både vi og andre operatører står i disse dager veldig på for å møte etterspørselen og lage tilpassede nordlysturer, delta på reiselivsmesser og drive informasjonsarbeid, sier Benden.

For å få full effekt av det dansende grønne nordlyset, må slike turer legges til områder som er helt mørke, så ingen andre lyskilder forstyrrer.

Brukte lokale klær

Saken fortsetter under annonsen

Markedsverdien av Joanna Lumleys tur fra Trondheim til Svalbard er så langt vurdert til 100 millioner kroner for landsdelen som reisemål. Men det er før de andre landene har vist programmet.

Og det drypper på flere enn reiselivet. Da skuespilleren fikk overrakt lue og votter i tovet, lokalt polarull, brukte hun dem i mange av scenene. ''Fabulously beautiful'', sier en henrykt Lumley og skuer utover iført den særegne spisse luen med øreklaffer.

- TV-seere har likt det de så, det har vært etterspørsel etter både votter og lue etterpå, sier Benden.

Både Steiro og Benden er opptatt av at de verdifulle fjernsynsbildene blir et løft for regionen som reisemål.

- En hundesledetur på Saltfjellets vidder kan være mer verdt enn vi hittil har vært klar over, sier Tare Steiro i Statskog.