NHO: - Flere positive signaler til næringslivet

Publisert: 8. oktober 2009 kl 12.13
Oppdatert: 12. oktober 2009 kl 11.30

Regjeringen varsler at den vil gi gode og konkurransedyktige rammebetingelser for norske bedrifter, blant annet gjennom å åpne for justeringer i formuesskatten.

- Regjeringen slår fast hvor viktig en sterk konkurranseutsatt sektor er for velferden vår. Konkurranse utvikler teknologi og kunnskap. Dessverre gir ikke denne offensive tankegangen seg utslag i fornying av offentlig sektor, sier Bernander.

Forenkling og forskning

- Det er gledelig at det skal gjennomføres forenklinger for næringslivet, blant annet endringer i aksjeloven og regnskapsloven, spesielt rettet mot små- og mellomstore bedrifter, sier Bernander. Det samme gjelder økt satsing på næringsrettet forskning, og at forskningsmålet på tre prosent ligger fast. Dette vil kreve en vesenlig økning av forskningsinnsatsen i perioden.

Samferdsel

- Regjeringen lover å følge opp Nasjonal Transportplan og varsler at næringslivets transportkostnader skal reduseres. Dette er viktig, men det er skuffende at det ikke varsles økt bruk av prosjektfinansiering og offentlig-privat samarbeid som har vist seg å være en suksess, sier han.

Likelønn

Saken fortsetter under annonsen

- Vi er tilfreds med at det er partene i arbeidslivet som skal forhandle innenfor de fastsatte rammene for lønnsoppgjøret. NHO er fornøyd med at regjeringen ikke har lagt opp til et statlig diktat for å håndtere likelønnsspørsmålet, sier Bernander.

Han er enig i at det er nødvendig å finne mekanismer som kan bidra til en varig utjevning av lønn. Og han understreker at partene i privat sektor gjennom Hovedavtalen har forpliktet seg til å jobbe for likestilling og likelønn i arbeidslivet.

IA

NHO er positive til at regjeringen vil videreføre og videreutvikle avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv, inkludert tiltak som kan bidra til å redusere sykefraværet.

- Men vi forutsetter at det gis de samme garantier til arbeidsgivere som det er gitt for arbeidstakeres rettigheter, slik at byrdene ikke blir lempet over på bedriftene, sier Bernander.

Sosial dumping

NHO er for et seriøst arbeidsliv, og er positive til Regjeringens forslag om et trepartssamarbeid for økt seriøsitet i utsatte bransjer.

Saken fortsetter under annonsen

-Det er viktig for våre medlemsbedrifter å finne frem til gode tiltak og jeg håper vi kan få til det uten en polemikk om begrepet sosial dumping, sier Bernander.

Han understreker at allmenngjøring av tariffavtaler kan være et godt virkemiddel, men det må settes en klar grense ved behovet for likeverdige og forsvarlige arbeidsvilkår.