Nettverk skal kapre telekunder

Publisert: 24. juli 2002 kl 11.23
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Radisson SAS Scandinavia i Oslo 28.mai: Konferanserommet som har 750 sitteplasser er fylt til randen. Utenfor skinner sommersola. Potensielle nettverksmarkedsførere må gå på gangen og arrangøren må arrangere to møter istedenfor ett denne dagen. Dagen etter arrangeres det samme «vekkelsesmøtet» på Radisson SAS Royal Garden i Trondheim. 750 mennesker presser seg inn i salen for å få informasjon på svensk og engelsk fra blant annet en av ACNs gründere. De fremmøtte får høre om hvordan de kan redusere sin egen telefonregning samtidig som de kan tjene mellom 5-15.000 kroner i måneden ved å verve venner og kjente som bruker telefon. For multimilliardselskapet mener at det er god butikk å selge teletjenester via venner og kjente. Derfor går svensker, dansker og amerikanere nå skoene av seg i de største norske byene for å haie inn nordmenn som drømmer om en ekstra inntekt eller millioninntekt ved å selge telefonabonnementer og rekruttere egne selgere. Møtene er ikke annonsert på forhånd, all informasjon er gått fra munn til munn.

ANMELDT TIDLIGERE

Det er et omstridt marked selskapet ønsker fotfeste i. Pyramidebeskyldningene har ligget som en mørk sky over denne bransjen. Produkter fra direktesalgsselskaper har tidligere vært en het potet i Norge. Selskapet «Nature´s Own», som selger kosttilskudd, helsedrikker, hudpleiemidler og vaskemidler, ble i 1998 anmeldt for brudd på den delen av lotteriloven som omhandler pyramidespill. Stortingsrepresentant Anita Apeltun Sæle fra Kristelig Folkeparti var en av distributørene av de omstridte produktene da Justisdepartementet konkluderte med at konseptet ble omfattet av lotteriloven. Imidlertid fikk hun og de 17.000 andre full oppreisning av statsadvokaten i Møre og Romsdal etter at de ble beskyldt for å drive med ulovlig pyramidespill.

TA FRA TELENOR

ACN bruker ikke penger på kostbare reklamekampanjer og telemarketing, men satser på selvstendige representanter som prater med sin familie, venner og kolleger. - Det er mest effektivt, mener selskapets amerikanske ledelse.

ACNs prisliste i Norge er en forretningshemmelighet til lanseringen 7. juli, men selskapet opplyser at deres policy er å være opp til 30 prosent billigere enn det største telekommunikasjonsselskapet i landet. I Sverige er ACN i dag ca. 15 prosent billigere enn Telia.

- Telenor behøver konkurranse. Selskapet er ett av de dyreste teleselskapene i Europa. Vi skal klemme oss inn blant de små konkurrentene og regner med å kunne kapre 3-4 prosent markedsandel i løpet av et par år, sier den svenske Regional Vice Presidenten Rolf Hjelm. Han har nylig reist rundt i Norge for å hjelpe til med presentasjonen av selskapet og rekrutteringen av et nytt selgerkorps.

PYRAMIDESPILL?

Saken fortsetter under annonsen

Verdens hurtigst voksende nettverksselskap er etablert i åtte land, og ACN har begynt arbeidet med å skaffe representanter i Norge. Selskapet tilbyr telefonabonnement på fasttelefon til privatpersoner gjennom personlige nettverk. Hvis den norske kundemassen vokser, vil kundene på sikt få tilbud om mobiltelefontjenester, billigere gass og internettbruk. Det privateide selskapet er nå den tredje eller fjerde største operatøren i Sverige, med 175.000 abonnenter på fasttelefoni og omkring 15.000 salgsrepresentanter. I Danmark har de 35.000 kunder. ACN omsatte totalt for 2,5 milliarder svenske kroner i fjor, og regner med nærmere fire milliarder i år. Det svenske markedet omsatte alene for rundt 140 millioner kroner.

ACNs representanter tjener penger på kundenes bruk av teletjenester. Selgeren får provisjon på telefonbruken til de kundene hun eller han har vervet, antall kunder og deres verving igjen av nye kunder. Representanten får 2-8 prosent fortjeneste på forbruket til egne kunder avhengig av deres forbruk.

- Når representanter verver andre til å bli med i ACN-teamet og hjelper dem med å skaffe sine første kunder, belønnes de med bonusutbetalinger pluss inntekter fra den nye representantens nye kunder, sier Rolf Hjelm. Altså det mange vil kalle et godt, gammeldags pyramidespill.

- Dette er ikke et pyramidespill. Vi er et nettverksmarkedsføringsselskap som er godkjent av norske myndigheter. I mange måneder har ACN hatt en egen advokat i Norge som har jobbet tett med norske myndigheter og skattemyndigheter for å få godkjent etableringen og konseptet, sier Rolf Hjelm.

ACN krever ikke at representantene skal verve et antall kunder eller selgere. Man bygger opp business i sin egen takt. Lysten til å jobbe som selvstendig næringsdrivende med salg av teletjenester er stor blant nordmenn. Sammen med japanerne ligger nordmenn på verdenstoppen i nettverksmarkedsføring. ACNs Europa-direktør for strategi, Allan McKay, tror Norge vil bli et godt marked.

BLIR MILLIONÆR

- De mest framgangsrike representantene i Sverige tjener rundt opp mot 400.000 kroner i måneden. Men de har startet aksjeselskap og tar ut normal lønn, sier Regional Vice President Rolf Hjelm som sammen med Matts-Olof Mattsson har startet AS-et Team Tellus i Sverige.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg har selv lykkes bra. Nå har vi 50.000 telefonkunder i åtte land i vårt nettverk, sier Hjelm som inntil høsten 1999 jobbet som kvalitetssjef i Sveriges tredje største energiselskap. I dag jobber han heltid med ACN, og det gjør drøyt 100 andre svensker. - Men de fleste representanter tjener mellom 3.000 og 6.000 kroner i måneden. For å lykkes kreves langsiktighet og hardt arbeide, akkurat som i andre bransjer.

Team Tellus Norway er et norsk ACN-Team under Team Tellus i Sverige. Team Tellus Norway ledes av Johnny Pedersen og Erlend Bjorstad.

- I dag tjener vi penger hver gang kundene ringer med sin telefon, men snart så tjener vi også penger hver gang kundene bruker strøm, surfer på Internett, ringer i sin mobiltelefon, handler via ACNs web-shop og så videre. Dette kan bli meget store langsiktige inntekter, og kan sammenlignes med royalties som for eksempel musikere får. De tjener penger når de utgir sine cd’er, men de får inntekter hver gang platene spilles på radio eller offentlige steder, skriver de på sin internettside.

Fakta om American Communication Network:

  • Fem amerikanske entreprenører grunnla selskapet i 1993. I 1997 gikk ACN inn i Canada og i 1999 ble virksomheten lansert i Storbritannia, Tyskland, Danmark, Nederland og Sverige.
  • Ifølge deres hjemmeside er selskapet det 22. raskest voksende selskapet i USA.
  • ACN har 600 ansatte, og har et europeisk hovedkontor i Amsterdam med over 100 ansatte. Selskapet eies med 90 prosent av de fem gründerne og 10 prosent av bredbåndsselskapet GlobalCrossing som er verdt 25 milliarder dollar på Nasdaq.
  • ACN har mindre enn en 1/2 prosent av telekommunikasjonsbransjen som i dag omsetter for 820 milliarder dollar i verden.
  • Siden starten i 1993 er over 90 prosent av kundene fremdeles i selskapet.

Norges største teleaktører:

Telenor ASA:
Mobiltelefonikunder: 2,3 millioner
Fasttelefonikunder: 2,4 millioner

Saken fortsetter under annonsen

NetCom:
Mobiltelefonikunder: 850.000
Fasttelefonikunder: 20.000

Enitel:
Mobiltelefonikunder: 8200
Fasttelefonikunder: 155.000

Tele2 Norge:
Mobiltelefonikunder 35.000
Fasttelefonikunder: 450.000

Det norske mobilmarkedet fordelt på 3,4 millioner kunder: Telenor 68 prosent, NetCom 25 prosent, Sense 3,2 prosent, Tele 2 1 prosent og andre 2,8 prosent.

Kilde: Dagens Næringsliv