Nettsalg av feriereiser tar av

Publisert: 2. januar 2004 kl 13.57
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Salg av reiser over Internett har det siste året tatt av for alvor. Reiser er nå den største enkeltkategorien for e-handel i Norge hvis man ser bort fra banktjenester. Av alle som hadde handlet på nettet i 2001 hadde 25 prosent handlet feriereiser, mens andelen hadde økt til 34 og 37 prosent i henholdsvis 2002 og 2003. Nye tall fra eforums e-handelsbarometer i tredje kvartal viser at gjennomsnittlig handelsbeløp var 4.019 kroner. Antall som handlet feriereiser siste 30 dager var 163.780. Den estimerte omsetningen siste 30 dager var på 658 millioner kroner. Flyreiser og hotell kommer i tillegg. Det er ingen signifikante forskjeller i hvor store beløp kvinner og menn handler for. Ca 36 prosent av de som har handlet på nettet har en eller annen gang handlet en feriereise. Andelen er tilnærmet like stor blant kvinner som blant menn. Reiselivsbransjen er den bransjen som har mest å hente på e-handel. Kundene ønsker i større grad å bruke nettet som informasjonskilde. I tillegg har det blitt mye enklere og sikrere å bestille reiser på nettet.

Nettsalget hos Ving har også skutt fart og før julen ringes inn regner reiseoperatøren med at minst 100.000 kunder har bestilt feriereiser på selskapets nettsider. Administrerende direktør Christian Grønli i Ving sier at utviklingen av antall nordmenn som kjøper sin feriereise over Internett har vært formidabel.

- Rundt 25 prosent av kundene våre kjøper nå sine feriereiser på nettet og dette er før sommerprogrammet er lansert. Vi forventer at andelen vi være rundt 30 prosent til sommeren, sier han.

Grønli sier at 50.-55.000 kunder vil bestille sine feriereiser på nettet hos Ving i løpet av 2003. Han mener nettet som distribusjonskanal blir stadig viktigere og enklere. Per i dag gir Ving 100 kroner i rabatt for kunder som bestiller på nettet, men i tillegg kommer ekstrarabatter i kampanjeperioder.

- Jeg ser ikke bort fra at andelen som bestiller reisen på nettet er 50 prosent om tre år. For reiselivsbransjen ser det lyst ut for tiden, sier Grønli.

ØKENDE TREND

Administrerende direktør Anne-Lise Sørli i Saga bekrefter også trenden med at nordmenn i større grad kjøper sine feriereiser på nettet.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi ser en økende etterspørsel etter salg av feriereiser på nettet. Andelen varierer fra dag til dag, men for året som helhet har vi et mål om at 10 prosent skal handle på nettet, sier hun.

Sørli sier at andelen har ligget på rundt 15 prosent de siste ukene etter at sommerprogrammet ble lagt ut. Antall besøkende på nettsidene til Saga øker veldig og Anne-Lise Sørli mener dette vil bidra til at flere vil bestille sine feriereiser på nettet i tiden fremover.

- Vi selger gjennom reisebyråer så derfor er det naturlig at andre har flere nettkunder enn oss, men vi merker sterkere etterspørsel. Til sammenligning var andelen nettkunder i fjor på 5-6 prosent. Det er mange familier som bestiller sin ferie på nettet, mens andelen nettkunder er lavere på vinteren som følge av en del eldre folk som bestiller ferie, sier Sørli.

RESTPLASS MEST POPULÆRE

Stadig flere velger å kjøpe sine ferier hos de rene nettreisebyråene som tilbyr mange billige fly- og hotellopphold. En av dem som kan skilte med stadig nye rekorder er restplass.no. Daglig leder Jason Eckhoff hos restplass.no sier at selskapet opplever rekordetterspørsel og vil gå i null inneværende år.

- Vi har investert minst, men fått utrettet mest. Vi har investert fem millioner kroner i utvikling, organisasjon og drifting av systemer. Vi har vært veldig nøkterne og fokusert på tæring etter næring, sier Jason Eckhoff.

Med rundt 200.000 medlemmer er restplass.no nå Norges største nettreisebyrå, hevder Eckhoff. I 2002 hadde restplass.no en bruttoomsetning på 26 millioner kroner, mens bruttoomsetningen året før var på 16 millioner. I år sikter selskapet seg inn mot 35 millioner kroner. I en Opinionsundersøkelse gjennomført for Aftenposten scorer restplass.no best på merkekjennskap blant nettreisebyråene med ti prosent, fulgt av reisefeber med fire prosent og gotogate med tre prosent. Undersøkelsen er basert på svar fra personer i Oslo og Akershus. På spørsmål om respondentene vil benytte seg av reiselivstilbud på Internett svarer åtte prosent at de ville vagt restplass.no, tre prosent ville valgt reisefeber.no og to prosent ville valgt gotogate.no.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er våre egne fornøyde kunder som anbefaler oss videre til venner og bekjente. Målgruppen vi retter oss mot er begge kjønn mellom 20 og 45 år og de fleste er urbane folk bosatt i Østlandsområdet, sier Eckhoff.

- Vi har en god bookingmotor og evne til å informere. Det er viktig for oss at det skal være enkelt å bestille en reise og derfor har vi bare tre steg i vår bestillingsprosess, sier han.

DOBLING AV REISENDE

Daglig leder Kristin Sætevik i Reisefeber Norge kan glede seg over en dobling i bruttoomsetningen fra 2002 til 2003, samt en dobling av antall reisende. Reisefeber har spesialisert seg på pakketurer og tilbyr destinasjoner over hele verden.

- Vi tilbyr 120 destinasjoner over hele verden. Det vi selger mest av er weekendturer og typiske storbyhelger, sier Kristin Sætevik.

Reisefeber har nå rundt 80.000 medlemmer. Selskapet har flest kunder mellom 25 og 45 år. I tillegg har nettreisebyrået flere kunder over 55 år enn kunder under 25 år. Dette forklarer Sætevik med at nettreisebyrået ikke retter seg spesielt mot de yngste reiseentusiastene, men satser tungt på kulturarrangementer.

- Vi vil gå med overskudd i år og satser på å vokse ytterligere neste år. Vi hadde store ambisjoner for inneværende år, men ligger over budsjett. Vi vil fortsette å holde god fart inn i 2004, sier Sætevik.

Saken fortsetter under annonsen

Kristin Sætevik forteller at Reisefeber har et godt grep om weekendmarkedet, men ønsker å utvide med flere reiser utover Europa i tiden fremover.

- Vi vil satser mer på USA, Afrika og typiske fjerndestinasjoner. Kultur er også noe vi vil satser mer på. I tillegg ønsker vi å bevege oss inn på bedriftsmarkedet og gruppereiser, sier hun.