Nettbank i Norge: 1,7 millioner brukere

Publisert: 20. januar 2004 kl 14.18
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Tall fra Norsk Nettbankrapport i juni 2003 viser at 43 prosent av befolkningen over 15 år oppgir nå at de bruker nettbank. Undersøkelsen er gjennomført i perioden 24. april til 14. mai på TNS Gallups telefonomnibus og er de siste offisielle tallene etter at Norsk Gallup gikk over til årlig nettbankundersøkelse. Prosjektleder Erling Berrum i Norsk Gallup mener at per desember 2003 har denne andelen økt til 46-47 prosent.

- Vi ser at nettbank har nådd et lite metningspunkt, men vi ser fortsatt en liten økning, sier Erling Berrum.

Ifølge avdelingsdirektør Jan Digranes i Sparebankforeningen er det nå ca 1,7 millioner nettbankkunder i Norge. Det er grunn til å tro at mange som tidligere nølte med å ta i bruk nettbanken nå har bestemt seg i positiv betydning det siste året. Dette kan man også se på andelen som oppgir at de har planer om å ta i bruk nettbank. Andelen var i oktober i fjor på 11 prosent, mens i juni var 18 prosent av befolkningen (over 15 år), en økning på hele 7 prosentpoeng.

Tall fra Norsk Gallup viser at 35 prosent av nettbankbrukerne oppgir i undersøkelsen at de har brukt eller bruker e-faktura og 19 prosent oppgir at de har bedt om råd eller informasjon via mail fra nettbanken sin.

Rapporten viser at på en skala fra 1 til 10, der 1 er alt i alt svært misfornøyd og 10 er alt i alt svært fornøyd, oppnår nettbankene i undersøkelsen en gjennomsnittsscore på 8,0 scorepoeng, til forskjell fra ved forrige måling da gjennomsnittet var 7,7 scorepoeng. Dette tyder på at nettbankenes produkter og tjenester generelt sett har blitt bedre. Det er samtidig, som i oktober, fortsatt Skandiabanken som har flest fornøyde kunder med en gjennomsnittsscore på 8,7 og DnB som har færrest fornøyde kunder med en gjennomsnittsscore på 6,9. Det er i hovedsak faktorene «gebyrer/avgifter», «rentebetingelser» og «dårlig systemkapasitet» som bidrar til at noen er misfornøyde med hovednettbanken sin.

KUNDENES BEHOV

Skandiabanken hadde ved utgangen av november 2003 ca 220.000 aktive kunder og en kundetilstrømming på 40.000 kunder det siste året. Øyvind Thomassen, leder av Skandiabanken.no, sier at nettbanktettheten er høy og skal man kapre nye kunder i et slikt marked er man nødt til å stjele fra konkurrenter, noe som er vanskelig å måle på statistikken over antall nettbankbrukere totalt.

Saken fortsetter under annonsen

- Grunnlaget for fremtidig suksess er fornøyde kunder og dette jobber vi kontinuerlig med. Vi gjennomfører fire kundeundersøkelser i året. Nøkkelen er å utvikle konseptet i tråd med kundenes behov, sier Øyvind Thomassen.

- Vi tenker en åpen arkitektur og er på en måte en markedsplass hvor kunden får dekket sine behov. Innenfor fond samarbeider vi med aktører som kan gjøre jobben for oss, sier Thomassen.

20 PROSENT VEKST I 2003

DnB NOR har 586.000 nettbankbrukere, med en økning på ca 20 prosent i 2003. I tillegg kommer 363.000 nettbankkunder i Postbanken og der har økningen vært på 103.000 kunder det siste året.

- Når det gjelder utvikling videre er vi forsiktige med å spå, men det er fortsatt et potensiale innenfor massen av aktive kunder, spesielt i aldersgruppen over 40 år, sier informasjonssjef Eivind Grønstad i DnB NOR.

DnB og Gjensidige NOR fusjonerte i juli. Av DnB NORs totale brukertall for hele året, sto DnB for 301.000 og Gjensidige NOR for 285.000. DnB hadde ved utgangen av november 2003 ca 55.000 e-faktura-avtaler, mens Gjensidige NOR hadde 25.000. I tillegg har 35.ooo kunder i Postbanken inngått avtale om e-faktura. Antall e-fakturatransaksjoner hittil i år utgjorde samlet for DnB NOR 311.000.

Nordea hadde ved utgangen av 2003 ca 239.000 nettbankkunder, og det er omtrent samme veksten som i fjor. Rolf Bjærum, leder av Internettportalen i Nordea, sier at banken får rundt 25.000 nye nettbankkunder hvert år.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er et jevnt tilsig av nye nettbankkunder, men vi ser at vi må bruke mer energi fremover for å kapre flere kunder. Det er begrenset hvor mange aktive Internett-brukere som ikke har nettbank, men taket er ikke nådd ennå, sier Rolf Bjærum.

- Blant de eldre er helt klart det største uutnyttede potensiale for det er en relativt liten andel over 60 år som bruker nettbank, sier han.

Nordea har i dag ca 20.000 kunder som bruker e-faktura, og det er inngått 38.000 e-fakturaavtaler. Tallene tar utgangspunkt i de kundene som har inngått en avtale om e-faktura og følgelig får regninger direkte tilsendt sin nettbank med jevne mellomrom. Ifølge Bjærum har det vært en femdobling av bruken av e-faktura i 2003.

- Kundene som først har brukt det på en leverandør vil føle at det er enkelt. Det er en liten barriere å komme i gang å bruke e-faktura, sier han.

I 2003 ble det betalt ca 1,1 millioner e-fakturaer blant landets nettbankkunder. Pr i dag er det 60-65 foretak som tilbyr betaling via e-faktura, mens tilsvarende mange har planer om å ta i bruk betalingsmåten.

- Det er et jevnt tilsig av nye bedrifter som vil åpne for bruk av e-faktura og det kan bli en dobling inneværende år, avslutter Bjærum.

FLERE BETALER MED KORT PÅ NETT

Saken fortsetter under annonsen

Hovedtrenden er at bruken av bankkort eller kredittkort ved betaling på nettet øker, mens øvrige betalingsmåter synker, ifølge eforums ehandelsbarometer gjennom ført av MMI. Riktignok går kurven for bankkort s ned fra forrige periode, men hovedtrenden står fast. Sammenlignet med tredje kvartal i 2000, finner vi at andelen som oppga å vanligvis betale med kredittkort har økt fra ca 9 prosent til 14 prosent, viser tall fra eforum. Andelen som vanligvis har betalt med bankkort har økt fra ca15 prosent til 21 prosent. Parallelt har andelen som har betalt med postoppkrav sunket fra ca 23 prosent til 11 prosent og andelen som vanligvis har betalt med faktura har sunket fra ca 30 prosent til 16 prosent.

Ifølge undersøkelsen fra eforum kaprer flybilletter førsteplassen blant de produkter hvor man er mest fornøyd med tilbud og utvalg. Sammenlignet med tredje kvartal i fjor øker tilfredsheten for alle produktgrupper med unntak av bøker og banktjenester. Antall tilfredse brukere av banktjenester faller fra 863.000 til 847.000.