Nett-tv tar av i næringslivet

Publisert: 3. januar 2012 kl 08.32
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

Små bedrifter bruker nett-tv i mye mindre grad enn de store. Knapt 14 prosent av bedriftene med under 20 ansatte har tatt i bruk denne teknologien, viser undersøkelsen som Perduco har utført for streamingselskapet Qbrick.

Bedriftene bruker nett-tv på sine internettsider for å nå publikum, eller på intranettet for å kommunisere med egne ansatte.

– Nett-tv har økt kraftig i det kommersielle mediemarkedet de siste årene. At store bedrifter bruker video i større grad enn mindre, er nok et spørsmål om ressurser, sier forsker Marika Lüders i Sintefs avdeling for nettbaserte systemer og tjenester.

Hun mener det ikke er rart at store bedrifter ser video som en relevant måte å kommunisere på.

– Et stadig voksende nettilbud, godt utviklet bredbånd, smarttelefoner med mulighet for både å filme og se video, gjør at vi har godt etablerte vaner for å se video på nett, sier Marika Lüders.

Pionerer

Abelia-leder Paul Chaffey mener norske bedrifter er tidlig ute med video på nett fordi nordmenn er pionerer i bruk av ny teknologi.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi er et rikt land, og mange har råd til å prøve ut nye datamaskiner og mobiltelefoner så snart de er på markedet. Særlig privatpersoner tar i bruk teknologien raskt, og så følger næringslivet etter, sier han.

Chaffey mener mange virksomheter sitter på mye kompetanse de ikke er klar over, i form av ansatte som har skaffet seg kunnskap om både filming, redigering og å legge innholdet ut på nett.

– For virksomheter som ikke tar i bruk video som verktøy, er det ikke tilgangen på teknologien som hindrer dem. Snarere er det organisasjonen som må ha kreativiteten og de lederegenskapene som skal til for å finne ut av hvordan de kan kommunisere på andre måter enn før, sier Chaffey.

Siden vi omtrent bombarderes av videoer på nettet, er det viktig at virksomheter har budskap med høy kvalitet og relevans, mener han.

Mye internt

– Vår erfaring at bedriftene først og fremst bruker nett-tv for å kommunisere med egne ansatte. Våre tjenester blir mest brukt internt med kortere klipp og spisset budskap, sier Richard Löfgreen, Norges-sjef i Qbrick, som er ledende på streaming av video på nett.

Han forteller at bedriftene også er opptatt av å bruke video på sosiale medier, smarttelefoner og nettbrett.

Saken fortsetter under annonsen

– Den tekniske utviklingen på dette området går kjapt. Mange bedrifter tror nok at video er både dyrt og arbeidskrevende, men vi ser at prisene går ned og at løsningene blir enklere, sier Löfgreen.

NSB bruker intranettet til å få en bedre dialog mellom ledelse og ansatte, og de ansatte imellom. Sjefen for NSB persontog, Tom Ingulstad, videoblogger jevnlig.

– Ofte blir budskap fra sjefen filtrert gjennom mange lag før det når fram. Bloggen har gitt meg mulighet til å kommunisere direkte med de ansatte. Og siden bloggen er interaktiv ved at ansatte kan kommentere og blogge tilbake, blir den ikke oppfattet som enveiskommunikasjon, sier Ingulstad.