Næringslivet til kamp mot «bankkynisme»

Publisert: 6. august 2009 kl 09.50
Oppdatert: 7. august 2009 kl 09.14

Flere og flere foretningsfolk mener bankene utnytter finanskrisen på en kynisk måte. De opplever at bankene mangedobler marginene på utlån, selv om risikoen er minimal, skriver Aftenposten.

Rangvald Albertsen, eier og styreleder i selskaper Seabrokers har nå skrevet et brev til finansminister Kristin Halvorsen og statsminister Jens Stoltenberg, med oppfordring om å ta grep overfor bankene.

Her nevner han selskapets kontorbygg, som er utleid til StatoilHydro på langsiktig basis. Ifølge Abertsen skal man lete lenge etter et så sikkert låneobjekt. Likevel har han opplevd at bankens rentemargin på prosjektet det siste halve året har økt fra 0,29 prosent til 1 prosent.

- Vi har eksempler på at bankene har økt marginene, til tross for avtalt fast margin, sier han til avisen.

- Vi er redde for denne praksisen vil gjøre at ellers solide prosjekter blir dårlige, noe som fører til konkurser og økt arbeidsledighet, legger han til - og peker på at bankene i stor grad setter ned renten til privatpersoner, men ikke til næringslivet.

NHO enig

Økte bankmarginer lyder også kjent for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Presset gjør organisasjonen bekymret for næringslivets kår fremover, bekrefter avdelingsdirektør Espen Søilen.

Saken fortsetter under annonsen

Ingen akutthjelp

Seabroker og andre kan ikke vente seg umiddelbar hjelp fra finansminister Halvorsen angående bedre lånevilkår.

- Dette er en direkte konsekvens av usikkerheten som råder, sier statssekretær Ole Morten Geving i Finansdepartementet til Aftenposten.

Han sier departementet har forståelse for at mange opplever lånevilkårenen som problematiske, men at det ikke finnes spesifikke virkemidler å sette inn utover bankpakkene som er lagt frem.