Næringslivet dominerer

Publisert: 27. mars 2008 kl 15.10
Oppdatert: 28. mars 2008 kl 10.10

Tallene kommer fra en rapport Alter-EU (Alliance for Lobbying Transparency and Ethics Regulation), har laget, skriver Europanytt.

Stor innflytelse

I rapporten fra Alter-EU, som er en paraplyorganisasjon for 160 ulike organisasjoner i Brussel, går det frem at næringslivet har en alt for stor innflytelse over nye lover. EU-kommisjonen har ikke selv all den kompetanse som er nødvendig for å lage lover på alle de områdene EU har slik fullmakt. Kommisjonen må lene seg tungt på ekspertgrupper. Det er her næringslivet et sterkt inne: I hver fjerde ekspertgruppe er flertallet fra næringslivet, og næringslivsrepresentanter utgjør minst halvparten i de øvrige.

Innsyn viktig

Bare hver tredje ekspertgruppe har en jevnere fordeling mellom industri og andre interressegrupper som fagforeninger, forbrukere og andre, heter det i Alter-EUs rapport. Her er de om lag 400 ekspertgruppene som bare består av politikere, utelatt.
- Denne kommisjonen har satt innsyn shøyt oppe på prioritetslisten, sa tilskvinne for kommisjonen, Valerie Rampi, fa rapporten ble offentliggjort, og henviste til at man nå offentliggjør blant annet hvilke rådgivere kommisjonærene benytter seg av.

Ikke godt nok

Men kommisjoenn oppgir ikke navn på deltakere i ekspertgrupper, eller hvem de representerer. Dette mener Alter EU langt fra er tilstrekkelig

Saken fortsetter under annonsen

- Ekspertgruppene er ansvarlige for å utforme en del av den mest følsomme lovgivningen i EU, men det er altså ikke offentlig hvem de er, uttaler en av forfatterne til rapporten, Yiorgos Vassalos fra Corporate Europe Observatory.

Alter-EU selv benyttet muligheten til å hente ut andre EU-dokument for å finne frem til lederne i ekspertgruppene, skriver Europanytt.