Narkopenger reddet bankene

Publisert: 14. desember 2009 kl 11.37
Oppdatert: 17. desember 2009 kl 20.34

Ifølge sjefen for FNs kontor for narkotika og kriminalitet, Antonio Maria Costa, har det internasjonale finansinstitusjoner effektivt hvitvasket 352 milliarder dollar ( 2022 milliarder kroner) i overskudd fra narkohandel under finanskrisen.


- Milliarder av narkorelaterte dollar var det som holdt finanssystemet flytende da krisen herjet som verst, sier Costa til avisen The Observer.


FNs narkosjef sier han har bevis for at utbytte fra organisert kriminalitet var den eneste "likvide investeringskapital" tilgjengelig for noen av bankene som var på randen av kollaps i fjor.

Resultatet er at det meste av 352 milliarder i overskudd fra narkotikahandel ble absorbert av det økonomiske systemet i fjor og dermed effektivt hvitvasket.


The Observer skriver at dette reiser spørsmål om den kriminelle virksomhetens innflytelse på økonomien i krisetider.


Det vil også føre til ytterligere undersøkelser av banksektoren ettersom verdens ledere, inkludert Barack Obama og Gordon Brown, har foreslått nye forskrifter for det internasjonale pengefondet, IMF.

Saken fortsetter under annonsen

Antoinio Maria Costa forteller fra sitt kontor i Wien at han først ble oppmerksom på at illegale penger ble sluset inn i finanssystemet for cirka 18 måneder siden av etterretningstjenester og advokater.

"In many instances, the money from drugs was the only liquid investment capital. In the second half of 2008, liquidity was the banking system's main problem and hence liquid capital became an important factor."


Noen av bevisene indikerer at penger fra kriminelle bander ble brukt til å redde enkelte banker fra kollaps da intebankmarkedet tørket opp, ifølge Costa.

- Interbanklån ble finansiert med penger som stammet fra narkotikahandel og andre ulovlige aktiviteter. Det er tegn på at noen banker ble reddet på den måten, sier han.

Costa vil ikke identifisere land eller banker som kan har mottatt narkopenger, og sier det ville være upassende fordi hans kontor er ment å løse problemet, ikke fordele skyld. Han legger til at pengene er nå en del av den offisielle systemet.


- På det aktuelle tidspuktet finanssystem i utgangspunktet handlingslammet på grunn av bankenes uvilje mot å låne penger til hverandre. Den gradvise likvidasjonen i systemet og den progressiv forbedringen av enkelte bankers aksjeverdi har medført at problemet med ulovlige penger har blitt langt mindre alvorlig enn det var, påpeker FN-lederen.

Saken fortsetter under annonsen


IMF anslår at store amerikanske og europeiske banker tapt mer enn 1000 milliarder dollar på "råtne" verdipapirer fra januar 2007 til september 2009, og mer enn 200 långivere har gått konkurs.

Mange store institusjoner er enten blitt kjøpt opp under press, eller overtatt av offentlig myndigheter.

FN anslå at organisert kriminalitet hadde en fortjeneste på 352 milliarder dollar i 2008 - det aller meste fra narkotikahandel. De vanligvis holdt store mengder kontanter eller flyttet dem til såkalte "offshore banking systems" for å skjule pengene fra myndighetene.

Det antas at bevis for at narkopengene har strømmet inn i bankene kom fra tjenestemenn i Storbritannia, Sveits, Italia og USA, skriver The Observer.


Britiske bankfolk ber Costa legge frem bevisene for sine påstander.

Saken fortsetter under annonsen

En talsmann for The British Bankers' Association sier at de ikke har deltatt i noen samtaler som støtter en teori av denne typen.

(Norsk Google-oversettelse av artikkelen i The Observer )