Mot selstrid mellom EU og Norge

Publisert: 22. april 2009 kl 08.42
Oppdatert: 23. april 2009 kl 09.33

Onsdag morgen kommer EU-landenes ambassadører sammen til et siste møte før de tre EU-institusjonene Det europeiske råd, EU-parlamentet og EU-kommisjonen treffes til et siste såkalt trilogmøte onsdag kveld.

Etter det NTB forstår, er det lite som tyder på annet enn at det blir enighet om det foreslåtte importforbudet for selprodukter i EU på møtet. Forbudet vil deretter bli endelig vedtatt på EU-parlamentets siste plenumssamling før sommeren i begynnelsen av mai.

Importforbudet vil ramme den norske selfangsten svært hardt, ettersom all norsk eksport av selprodukter går gjennom EU-landene Sverige, Finland og Tyskland.

Brev på brev

Den norske regjeringen har gjentatte ganger tatt saken opp med sine EU-motparter, uten å lykkes.

- Et totalforbud vil være diskriminerende og kan ikke rettferdiggjøres, verken av hensyn til miljø eller dyrevelferd, advarte utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) senest i et brev til EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner før helgen.

Mandag sendte fiskeriminister Helga Pedersen et likelydende brev til lederen av EU-parlamentets komité for det indre markedet.

Saken fortsetter under annonsen

- Norske myndigheter har vedtatt å sette i gang konsultasjoner i WTOs organer hvis EU tar en beslutning i tråd med det som nå avtegner seg, konkluderer de to ministrene.

Dermed er det duket for en ny runde WTO-strid mellom EU og Norge, mindre enn ett år etter at den langvarige striden om straffetoll på norsk laks ble ryddet av veien.

Også Canada, som årlig tar ut om lag ti ganger så mye sel som Norge, har varslet at de vil ta saken til WTO.

Halmstrå

Regjeringen har fått kritikk fra flere hold for å ha vært for passiv i behandlingen av importforbudet i EU-parlamentet, hvor saken har fått stor symbolverdi foran sommerens valg på nytt parlament.

Norge har forsøkt å vinne gehør for en klassifiseringsordning der produkter fra sel fanget etter strenge retningslinjer, skulle kunne godtas.

Men argumentene har falt på steingrunn. De eneste produktene som ser ut til å bli unntatt fra forbudet, er dem som kommer fra grønlandske inuitter.

Saken fortsetter under annonsen

Et halmstrå for Norge er om EU-ambassadørene onsdag morgen skulle gå inn på et forslag om å unnta småskalafangst fra forbudet. Da kan det bli uenighet på trilogmøtet onsdag kveld, og en ny behandling vil bli nødvendig. Det vil i så fall bety en utsettelse av saken til etter EU-valget i sommer.

(©NTB)